Råvara till biodiesel

Det finns  motiverad frågeställning om råvarutillgången för förnyelsebar biodiesel. Vanligt argument är att vi inte har tillräckligt med skogsråvara för allt vad skogen skall användas till. Råvaror för biodieseln kan komma från ett antal råvarukällor. Detta kan vara vegetabilisk olja och diverse olika avfalls och restprodukter, se exempel på detta i länken till Neste.

Med tanke på de ekonomiska resurser som läggs ned på att få fram fungerande laddningsbara batterier så skulle en motsvarande insats för de alternativa drivmedlen som biodiesel också med största sannolikhet komma betydligt längre än vad som situationen är idag.

Det här inlägget postades i Ekodesign, Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

1 svar på Råvara till biodiesel

 1. Hans Nilsson skriver:

  Lite funderingar Lasse!
  Visst blir det konkurrens mellan olika energislag men varför sätta el och biodrivmedel mot varandra. Båda behövs väl för att minska beroendet av fossil energi.
  Produktion av el via ex solceller, vindkraftverk, vattenkraft etc blr en omedelbar energikälla som kan användas till ”allting”. Biodrivmedel innebär en omväg för omvandling av solenergi till för oss användbar energi. Biodrivmedel är främst användbart för de gamla förbränningsmotorerna och intressant under en övergångsperiod för att utnyttja dem så länge de håller. Flyget borde prioriteras här där eldrift än så länge verkar ligga lite längre fram.
  Sjäkvklart är det bra att använda restavfall från skog och mark men risken finns att biodrivmedel inkrektar på produktion av mat och skogsravara eller?
  Angående batterier läste jag en intressant artikel att natrium troligen kan ersätta litium vilket ger helt annan tillgång till råvara för batteritillverkning. Har du sett något om detta. Kommer inte nu ihåg var ja läste om det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *