Går det att samla upp plastavfallet?

 

Det händer mer än initiativ på klimatområdet i Kalifonen. Inom teknikområdet tas nu en fullskaleanläggning i bruk för rening av sopberget av plast som flyter omkring på världshaven. En första anläggning har nu bogserats ut från San Francisco till området norr om Hawaii. Denna plastreningsanläggning, som framgår av bilden, utgörs av en 600 meter lång flytande ”korv” med en underliggande 3 meter djup uppsamlande barriär, se www.theoceancleanup.com. Bakom tekniken som varit under utveckling under 5 år står en i dag 24 årig holländare, Boyan Slat.

Plastreningsanläggningen skall dra ihop det flytande plastavfallet som samlats innanför barriären, vilket sedan omhändertas av fartyg som samlar upp plastavfallet. Målet med tekniken är att ha 60 liknande anläggningar i gång som skall hjälpa till att begränsa det stora flytande avfallsberget. Det förutsätter naturligtvis att den fullskaleanläggning som nu är i drift också uppfyller förväntningarna. Vi har idag 5 stycken flytande plastöar i världshaven, norra och södra Stilla Havet, norra och södra Atlanten samt ett område i Indiska Oceanen. Den totala ytan av dessa flytande öar av plastavfall täcker en yta stor som tre gånger Frankrikes yta. Det kommer att vara ett projekt som kommer stäcka sig långt fram i tiden med tanke på mängden av plastavfall. Det bästa för ett lyckat resultat är naturligtvis att vi själva också bidrar med att minska tillförseln av plast genom att minska vår konsumtion av plastartiklar.

 

Det här inlägget postades i Globalt tänkande, Hållbarhet, Trendbevakning. Bokmärk permalänken.

2 svar på Går det att samla upp plastavfallet?

  1. Amanda skriver:

    Wow vad intressant!! Hoppas på långvarigt bra resultat då!

  2. Lars skriver:

    Avsikten är att den insamlade plasten skall kunna gå till materialåtervinning. Tidsperspektivet är en reningsprocess/uppsamling kommer att pågå de närmaste årtionden framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.