Matproducenter världen över jagar billigast vegetabiliska oljan. Svaret har varit palmolja från Sydostasien. Palmolja används i väldigt många matvaror som margarin, choklad, kakor mm. Oljan är också vanlig i tvål, tvättmedel, smink och diverse andra produkter. Den stora produktionen av palmolja har inneburit skövling av regnskogen och den biotop som finns i denna miljö. För Indonesien har palmoljeplantagerna inneburit att 80% av regnskogen skövlats.

Effekten av skövlingen av regnskogen i Sydostasien innebär ett överhängande hot mot orangutangernas överlevnad och detta till stor del på grund av vårt jagande efter billiga råvaror. Ett första steg är att alltid efterfråga att produkten man köper innehåller certifierad palmolja. Alternativet är att avstå från produkter med palmolja och välja produkter UTAN palmolja, t.ex. Waffie i stället för Kexchoklad.

Se länken med reklam för Waffie.

https://www.youtube.com/watch?v=eUNr6AWUV5A

 

Mer information kring palmolja och dess effekter finns här

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/palmolja-soja-och-forandrade-marknader/1551360-palmolja

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/arter/1125849-orangutang

 

 

 

/


  1. Amanda (Reply) on onsdag 25, 2018

    Helt rätt!
    Det finns många bra alternativ till palmoljan och bra exempel med Waffien!

    • Lars (Reply) on onsdag 25, 2018

      Håller helt med dig!

  2. Peter (Reply) on onsdag 25, 2018

    fin läsning. det behövs verkligen en förändring på det här området.

  3. Peter (Reply) on onsdag 25, 2018

    det här ska bli intressant att följa 🙂