Matproducenter världen över jagar billigast vegetabiliska oljan. Svaret har varit palmolja från Sydostasien. Palmolja används i väldigt många matvaror som margarin, choklad, kakor mm. Oljan är också vanlig i tvål, tvättmedel, smink och diverse andra produkter. Den stora produktionen av palmolja har inneburit skövling av regnskogen och den biotop som finns i denna miljö. För Indonesien har palmoljeplantagerna inneburit att 80% av regnskogen skövlats.
Effekten av skövlingen av regnskogen i Sydostasien innebär ett överhängande hot mot orangutangernas överlevnad och detta till stor del på grund av vårt jagande efter billiga råvaror. Ett första steg är att alltid efterfråga att produkten man köper innehåller certifierad palmolja. Alternativet är att avstå från produkter med palmolja och välja produkter UTAN palmolja, t.ex. Waffie i stället för Kexchoklad.
Se länken med reklam för Waffie.
https://www.youtube.com/watch?v=eUNr6AWUV5A
Mer information kring palmolja och dess effekter finns här
http://www.wwf.se/wwfs-arbete/arter/1125849-orangutang
Helt rätt!
Det finns många bra alternativ till palmoljan och bra exempel med Waffien!
Håller helt med dig!
fin läsning. det behövs verkligen en förändring på det här området.
det här ska bli intressant att följa 🙂