Biologisk mångfald

2021 är i sin linda och alla inväntar det förlösande med kommande vaccin. Många miljöfrågor har under föregående år legat på ”standby”. Med alla krispaket som upprättats så signalerar man att detta också skall vara i miljöns tecken. Det som nu är aktuellt är satsningar på klimatåtgärder, vilket naturligtvis är angeläget då det är ett överhängande hot för vår natur och mänskligheten. I skymundan för klimatfrågan så diskuteras betydligt mindre andra globala miljöhot. Ett av dessa är dagens hot mot biologisk mångfald.

En bild av statusen för biologisk mångfald får man på WWF:s hemsida. Här ges en sammanfattande bild av de utrotningshot vi har för växter och djur. WWF ger ut en Living Planet Report vilket för 2020 visar en minskning på 68 procent av populationen för de djurarter som undersöktes mellan 1970 och 2016. Detta är ett av alla exempel på det växande tryck på naturen som vi bidragit till och som vi samtidigt är beroende av för att skapa den mångfald av liv som är så viktig för vår fortsatta existens.

Forskningsprojekt med 500 forskare, initierat av FN, har sammanställt studie 2020 som visar att idag är 1 miljon arter av totalt 8 miljoner utrotningshotade. Detta arbete har utförts inom den vetenskapliga plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster (IPBES). På plattformen IPBES hittar man mycket material som visar på det rådande allvarliga läget för vår biologiska mångfald. Plattformen driver också olika initiativ att förstärka den biologiska mångfalden genom bland annat informationsspridning och politiska initiativ. FN ställer nu också upp mål för biologisk mångfald och organisationen har utsett den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. EU har också vaknat med EU:s 2030 strategi för biologisk mångfald. I strategin ingår mål att skydda minst 30 procent land och hav och mål om att återskapa betydelsefulla naturmiljöer.

David Attenborough visar i dokumentären ”Attenborough och massutrotningen från 2020 på den skrämmande bild av förändring som skett under hans långa liv som naturrapportör. Det är verkligen en skrämmande bild som målas upp om hur vi har förstört förutsättningarna för ett rikt biologiskt liv. Den 93-årige Attenborough ger dock hopp om hur vi skall kunna bryta den negativa trenden att förstöra den biologiska mångfalden som är livsavgörande för vår egen existens. Se dokumentären om du inte gjort det den är tillgänglig fram till juli.

Bild från inledningen till Attenborough och massutredningen

Vi kan faktiskt alla bidra till att skapa förbättrad biologisk mångfald, se exempel hos Naturskyddsföreningen. En av många småskaliga aktiviteter är bihotell som blivit populärt att anordna hos alla som har en grönyta hemma. Kolla också in Natursidan som ger enkla tips på vad man kan göra för insatser inom biologisk mångfald

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.