Eldrift eller biodiesel!

Idag ses eldrivna bilar/fordon som lösningen på bilismens utsläpp av växthusgaser. Är det verkligen så att alla nu skall köpa elbilar? Nej, det är tveksamt om detta är sanningen för att lösa bilismens utsläpp.

Steg ett bör vara att begränsa och avstå från onödigt körande och istället åka kollektivt. Detta förutsätter en fullgod satsning på kollektivtrafiken. Elbilar är heller inte fråga om ett miljövänligt körande som ofta påstås i reklamen. Miljövänliga alternativ är som jag tidigare skrivit i denna blogg ingen verklighet. Däremot kan man tala om mer eller mindre miljöanpassade alternativ. För elbilar måste man mer beakta produktionsledet med bland annat den stora miljöbelastande posten med batteripack på 500-800 kilo, se länken med Elbilens batteri kan vara en klimatvärsting

När det gäller driften ger naturligtvis elfordon en begränsad miljöbelastning i förhållande till traditionella fordon. Det vi inte får glömma bort är det alltmer ökade eluttaget i samhället. Alla produkter skall ju nu vara eluppkopplade. Detta kan framöver skapa betydande problem med överbelastning av elnätet och elförsörjningen särskilt i södra Sverige.

Ett miljömässigt bra alternativ kan vara att behålla den befintliga dieseldrivna bilen, dvs att inte i förväg ”skrota” befintlig teknologi utan i stället miljöanpassa driften. Detta kan göras att med krafttag satsa på biodiesel som ersättning för fossil diesel. Biodiesel går direkt att använda som bränsle i befintliga motorer utan någon särskild anpassning. Den förnybara biodieseln, HVO 100, ger en koldioxidreduktion med upp till ca 90%. Biodieseln godkänns idag av allt fler biltillverkare som ersättningsprodukt, vilket gör att det bara är tillgången som är problem. För inhemsk del är det tallolja från skogsindustrin som är bästa miljövalet, men behoven av HVO kan inte täckas bara med skogsråvaror. Ökad satsning från andra råvaror är viktigt för att skapa fungerande lösningar för den förnybara biodieseln. Detta kommer att ge en miljösmartare lösning i stället för att ha en övertro till eldrift.

Läs med om biodieseln

Teknikens Värld

Sveriges Radio

Transportörers nätverkh

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

1 svar på Eldrift eller biodiesel!

  1. Amanda Siljebratt skriver:

    Väldigt klokt att göra något bra av det som redan finns!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.