Hållbart mode

På området med hållbar produktutveckling är hållbart mode ett starkt utvecklingsområde. Detta både utifrån ett konsumentintresse bland medvetna konsumentgrupper och offentliga satsningar. En av satsningarna på området är Mistra Future Fashion (www.mistrafuturefashion.com). Inom ramen för Mistra Future Fashion finns insatser på nya textilmaterial framställt av pappersmassa. Denna så kallade textilmassa kallad cellunova är under utveckling för kommersialisering vid Swerea. Materialet är klart miljömässigt bättre alternativ till viskos. Mistra Future Fashion har också lyft blicken och intresserat sig för den globala modeindustrin som till stor del är koncentrerad till Asien och då inte minst Kina som ett betydande producentland.

Förutsättningarna för hållbarhet inom mode bygger liksom annan produktframtagning på att designfasen är central för att produkten i sin helhet i detta fall ett plagg skall bli hållbart under sin livstid.

Klädbytardagar och återbruk gör sig alltmer påtagligt i dagens modeaktiviteter. Detta är också aktiviteter som finns med på de flesta festivaler. På den pågående Malmöfestivalen är detta också ett påtagligt inslag med till exempel programpunkter kring ”Återbrukssmycken av tyg” och utställning kring ”Hållbart mode och design”. Så visst sprids budskapet om hållbart mode, frågan är om det räcker till i förhållande till alla kommersiella krafter som kräver att vi skall konsumera mera utan att bry oss om konsekvenserna av konsumtionen.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *