Koldioxidbudget

Praktiskt verktyg för klimatarbetet

I klimatdebatten diskuteras klimatmål med gräns att nå en uppvärmning på högst 2 grader enligt Parisavtalet från 2016. Denna nivå är också alltför låg om man skall gå efter vad vetenskapen anser är nödvändigt för att klara en godtagbar nivå för klimatutsläpp. Som individ är det svårt att ta till sig begreppet klimatmål som till stor del refererar till nationell och internationell nivå. Det är svårt att konkretisera vad det betyder för mig som individ och vad som gäller lokalt, med andra ord ett ganska abstrakt begrepp. Däremot är det klart lättare att hantera koldioxidbudget, vilket direkt kan kopplat till att uppnå klimatmålet.

Genom att använda koldioxidbudget får man ett vetenskapligt gångbart verktyg för att räkna ut hur mycket klimatutsläppet måste minska för att klara Parisavtalets målsättning. Det ger direkt ett tal som visar vilket utrymme vi har som individ, kommun, nation och globalt för att klara en målsättning på högst 2 graders temperaturökning till år 2100, se länken Klimatfokus – ”Mall för hållbar livsstil baserad på koldioxidbudget”.

Ett antal svenska kommuner har börjat med upprättande av koldioxidbudget. Artikel i Aktuell Hållbarhet, ”Koldioxidbudget”, innehåller en redovisning hur långt arbetet kommit i de svenska kommunerna.

I P1 programmet Klotet finns ett ingående reportage kring arbetet med koldioxidbudget ”Skellefteås kamp för att klara Parisavtalet”. Det framgår klart att balansen mellan miljöinsatser och en fungerande livsstil som kan accepteras inte är enkel och dessutom krävs en stor hänsyn till det sociala perspektivet.

Skellefteå har tillsammans med 10 kommuner deltagit i ett projekt via Uppsala Universitet och konsultföretaget Ramboll. Genom forskningsprojektet har man fått en kartläggning av kommunens förutsättningar och vilka åtgärder som krävs för att klara den beräknade koldioxidbudgeten. Bilden som är hämtad från rapporten för Skellefteås koldioxidbudget visar vad kommunen skall klara i sin koldioxidbudget 2020-2040.

Koldioxidbudget för Skellefteå

Bilden visar att det krävs en mycket kraftig reducering av koldioxidutsläppen fram till 2040. Detta gäller då för en hög nivå i förhållande vad den vetenskapliga forskningen anser behövs. Situationen är ganska likvärdig i de flesta kommuner. Som det ser ut idag så känns det som de flera kommuner, länsstyrelser och nationellt väntar på bättre tider.

Vi har helt enkelt inte tid med att inte agera och det med stor kreativitet om en omställning skall kunna ske till en hållbar framtid.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.