Miljön i fokus

Resultatet av det danska folketingsvalet

Danska folket har gjort sitt val. Det har blivit en röd valseger. En av de viktiga valfrågorna har varit danskarnas ökade intresse för klimatfrågan. Det har resulterat i att Dansk Folkeparti som högerparti förlorat sitt stöd bland danskarna och att de röda partierna till vänster om socialdemokraterna fått en viktig plats i den danska samhällsutvecklingen.

Miljöfrågorna är något som också kan spåras i medias ökade intresse att ta upp klimatet på en prioriterad plats i det journalistiska arbetet. Tidningen Politiken är ett exempel på detta, vilka redan 2018 betydligt ökade sin bevakning av miljöfrågorna och själva också agerade bland annat med en resepolicy som begränsade flygresor till förmån för tågresor. Miljön bevakas idag med en profilering som sannolikt påverkar folk att än mer uppmärksamma behovet av vad vi måste inse, dvs att vi lever i en värld med begränsade resurser som också måste fördelas lika.

EU:s miljödilemma

Vi har röstat i EU-valet och valdeltagandet har varit högre än tidigare. Miljöfrågorna har i Sverige liksom i vissa andra EU-länder, med betoning på väst, varit betydelsefulla. I Sverige har partier till höger förminskat betydelsen av miljöfrågor eller satt fokus på behov av mer kärnkraft.

Det har visat sig att det inom EU blivit en uppdelning i en grön våg samtidigt som nationalister och högerextrema partiet fått en betydande framgång i EU-valet. Vill vi få framgång i miljöfrågorna som är gränsöverskridande kan vi inte inom egna nationsgränser lösa dessa frågor. Det måste sättas ett högre tempo och en högre prioritet på miljöfrågorna inom EU. Detta medför att vi inte får låta slå oss till ro och bara överlåta ansvaret till politiker. Kolla in Gudrun Schymans krönika i Alltinget ”Oroande att klimatet delar Europa”.

Svensk-Dansk miljöprioritering

Vi svenskar har ofta ”slagit oss för bröstet” för att vi är bäst på miljöarbetet. I vissa fall är vi bland de främsta men absolut inte på alla områden. Ett exempel är den offentliga upphandlingen där miljökrav skall ställas. Danmark som under lång tid tappat mark i miljöfrågor med ett borgligt styre har trots detta en bättre position vad gäller hållbar upphandling. Detta synliggörs i Naturskyddsföreningens utvärdering hur miljökrav använts i upphandling.

Med röd valseger i Danmark och miljöfrågor som viktigt i valutslaget får vi passa oss i Sverige så att vi inte blir akterseglade av danskarna. Vi måste också visa att Sverige tar en ledande position i miljöarbetet i EU. Att aktivt driva miljöfrågor idag är en kostnad som betalar sig. Detta gäller i hög grad också för industrin som genom miljötekniska satsningar skapar nya framtida marknadspositioner. Vi måste dock som samhällsmedborgare vara med att ställa krav och se till att saker blir genomförda.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.