Plaståtervinning med fördröjning

Plaståtervinning har tagits upp i ytterligare ett nytt avsnitt av Prylarnas pris – Bilskrotarna. Tyvärr ser det ännu sämre ut med återvinningen av plastkomponenter från bilar än med plaståtervinningen av förpackningar.

Plastpartiklar vid bilskrotning

Producentansvaret för uttjänta bilar anger att 85 procent av bilens vikt skall återanvändas eller materialåtervinnas från och med 2015. Det som återvinns är metaller av olika slag, cirka 70 procent är järn och stål. Varje bil innehåller cirka 200 kg plast. Denna plast materialåtervinns inte idag. Plasten blir som framgår av bilden en blandning av alla plaster och blir bränslepellets i vår sopförbränning. Mer detaljer i programmet ”Bilskrotarna” visar inte direkt att svensk återvinning har nått dit man kan önska.

Rapport från Återvinningsindustrierna bekräftar att vi har en bristfällig plaståtervinning i Sverige. Detta medför att vi förlorar stora resurser och kapital genom att inte återanvända och materialåtervinna plaster. Föregående blogginlägg ”Dags för plastskam?” visar vad som händer med plastförpackningarna men tar också upp exempel på ljus i mörkret.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.