Trust = Tillit

Gemensamma krafter

Moder jord

Internationella Miljöinstitutet i Lund (IIIEE) tar emot studenter från hela världen. I en av de första gemensamma kurserna, med studenter från bland annat Asien, Sydamerika Afrika och Europa, ingår en aktivitet kring att skapa känsla av tillit, dvs tro på varandra och lita på sina kurskamrater. I övningen med jordklotet får man det att rotera med gemensamma krafter och hålla det i luften tillsammans.

Detta går ut på att utlämna sig till andra och tro på att man tillsammans kan klara en situation. Den andra bilden ger ytterligare en illustration på behovet av tro och tillit, där en person balanserar på det gemensamt rullade jordklotet.

De symboliska bilderna är en tänkvärd illustration i den värld vi lever i. Visst beror många miljöproblem på att vi saknar tillit till vetenskapliga fakta och att vi drar åt olika håll. Det är dags för mer tillit och världen skulle då vara betydligt bättre och humanare för många fler.

Inspiratör och driv oberoende av ålder

Den som höll övningen med tillit är Don Huisingh från USA. Detta är en forskare som sedan mitten av 1960-talet jobbat med internationella miljöprojekt inom vitt skilda områden från industriprojekt till ekoturism. Han var min kollega från och till under en 10-års period under 90-talet. Detta gällde projekt kring förebyggande miljöskyddsteknik inom industrin. Målsättningen var att lösa industrins problem vid källan och inte bara åtgärda symtomen med dyra tekniklösningar. Vi lyckades också introducera lösningar där industriföretag löste sina miljöproblem med god lönsamhet. Ofta var det så att det krävdes någon utomstående som ställde frågan VARFÖR. Detta skapar direkt en reaktion mot förändringar. Dessa tekniklösningar och erfarenheter kommer att presenteras i framtida blogginlägg.

Vid en gemensam middag med Don diskuterade vi dagens miljöfrågor, men också synen på yrkesroller. Don nu 83 år reser fortfarande runt i världen och bidrar med sina erfarenheter i utvecklingsprojekt och utbildningar. Att dra sig tillbaka som 83-åring står inte på schemat. Ja det är definitivt inspirerande med person med positiv karisma runt sig och som är still gong strong oberoende av ålder. Man blir mycket inspirerad av detta.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.