Hållbart 2012

Det nya året har just början. Frågan är vilka förhoppningar man kan ställa på att miljöfrågor och hållbarhetsfrågor får större plats 2012 än som varit fallet 2011. Året som gick löste inte den globala klimatfrågan, vid konferensen i Durban, och våra utsläpp av klimatpåverkande gaser fortsätter i oförminskad takt. Den begränsande faktorn globalt torde vara det ekonomiska världsläget som håller tillbaka lite av vår konsumtion och därmed uttag av jordens resurser och tillhörande genererade utsläpp. Hållbarhetsfrågorna med socialt ansvarstagande har kommit för att stanna och det ekonomiska världsläget har inte gjort att problemen med dålig arbetsmiljö, barnarbete och mänskliga rättigheter är mindre angelägna idag än för ett år sedan.

Skall man vara riktigt negativ så går jorden under i år i vart fall om man förutspår Mayakalendern, men egentligen är det bara fråga om nystart i mayaindianernas kalender. På det nya året är det kanske viktigt att fundera över vilka principer som styr vår tillväxt, är det bara BNP som skall vara mått för mänsklig utveckling. Det är ju inte så att desto mer prylar vi skaffar desto lyckligare blir vi. På alla reor blir vi överösta med reklam i form av köp 3 och betala för 2, vilket inte direkt värnar om att hushålla med våra resurser.

Det finns kompletterande former för att definiera tillväxt i form av välstånd och livskvalitet. Detta är utgångspunkten när alternativa välfärdsmått tagits fram som Happy Planet Index och Gross National Happiness Index. Det sistnämnda lanserats av landet Butan där välstånd inte direkt är överkonsumtion av prylar utan mer en fråga om brett livskvaliteperspektiv.

Inom området med hållbarhetstrender som formar 2012 har hållbarhetsanalytikern Niclas Ihrén listat fem trender som är aktuella och presenteras i CSR i praktiken. Detta gäller koppling till konsumenttrötthet med affärsmodeller för kollaborativ konsumtion, alternativa valutor, cirkulär ekonomi med affärsmodeller som minimerar resursförbrukning, återvinning med steg mot upcycling och ekosystemtjänster, se artikel i CSR i praktiken.

Det här inlägget postades i Hållbarhet, Trendbevakning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.