Funktionsförsäljning

 

 

 

 

 

 

 

Bilderna med pumpstation för avloppsrening och lekplats med lekutrustning representerar två skilda områden där det blir allt mer vanligt att man inte bara säljer produkter utan funktioner, dvs. funktionsförsäljning. Inom produktområdet med pumpteknik finns ITT Flygt som under ett antal år utvecklat funktionsförsäljningen till att leverera tjänster där pumpar, omrörare mm levereras för att klara en viss driftkapacitet i form av t.ex. volym per sekund under en viss tid till ett garanterat pris. För lekplatser har företag utvecklat funktionsförsäljningen till att bl.a. svara för lekutrustningen med lekfunktioner under x antal år och att lekplatsen skall vara attraktiv för barnen som använder den. Funktionsförsäljning är alltså ett sätt att utveckla produkten genom att även erbjuda olika former av service och tjänster som är kopplat till funktionen för produkten.

Genom att sälja funktioner i stället för enbart produkter skapas ett större inflytande över ett längre skede av produktkedjan. Detta innebär att det finns krav på andra former av produktframtagning med kunskapsbaserade tjänster än den traditionella som fokuserar på produkten. Funktionsförsäljning innebär ut miljöhänseende att förutsättningar ges för bättre kontroll och helhetssyn inom produktkedjan, vilket skapar förutsättningar för att spara naturresurser och ökad resurseffektiviteten. Sett ut ett ekonomiskt perspektiv skapar funktionsförsäljning ökade möjligheter för företag att bredda sitt produktområde och öka sina vinster.

På konferensen Sustainability Day 2011 som hölls i början av april diskuterades hur man skall klara en omställning till ett hållbart samhälle. Detta baserat på att det inte är hållbart med affärsmodeller med utgångspunkt att bara sälja mera. Det krävs istället att vårda det vi redan har med service och underhåll och designa för att hålla längre. Anders Wijkman argumenterade för att vi behöver en affärsmodell som baseras på en resurseffektiv värld. I detta sammanhang noterades att funktionsförsäljning bör få en mer framskjuten position än vad som gäller i dagsläget.

Läs mer

Funktionsförsäljning och produkters miljöaspekter
Funktionsförsäljning/funktionsupphandling för hållbar tillväxt
Intervju med Anders Wijkman boken ”Den stora förnekelsen”
Det här inlägget postades i Begrepp, Globalt tänkande, Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.