Spara pengar och miljö genom klädbyte och klädbibliotek

 

 

    

 
 
 
 
 
 
 
  
Kläder har under de senaste decennierna varit konsumtionsvaror som blivit allt billigare att konsumera tack vara det stora inflödet av lågprisprodukter från främst Asien. Visst är det lockande att köpa en t-töja för några få tior i stället för några 100 kronor. Lågprisprodukten lär dock inte klara så många tvättar förrän den är slut som produkt medan den dyrare produkten fortsätter att hålla formen och stilen. Detta är bara ett generellt exempel på konsumtionsmönster där låga priser gör att det blir enkelt beslut att slänga och köpa nytt. Snabba designbyten driver också på konsumtionen av billiga konfektionsprodukter. Beaktar man miljöbelastningen från bomull krävs både betydande mängder kemikalier och stora kvantiteter vatten. Det som är intressant just nu är att bomullspriset kraftigt ökat, vilket sätter avtrycket att även de billiga produkterna ökar i pris.

Konfektion med hög kvalité i material och produktion värnar för lång livslängd. Med hållbar design ökar också förutsättningarna för att konfektionen inte blir kortlivad. Det högre priset blir utifrån plaggens livslängd ofta lägre än att köpa ett betydande antal lågpris- och lågkvalitetsprodukter. På köpet får man också att man bidrar till ett mindre ”miljöavtryck” med den långlivade produkten. Kvalitetskonfektionen är också mer attraktiv på secondhand marknaden om man nu skulle tröttna på den.

Det som nu dykt upp vid sidan av all secondhandförsäljning som populär aktivitet är klädbytardagar som är ett sätt att erbjuda spännande och hållbart alternativ till den konventionella klädkonsumtionen. Drivande i denna trend är bl.a. olika miljö- och studieorganisationer. Intresset för den här typen av arrangemang finns också bland modedesigners som tar olika initiativ kring att designa utifrån ett redesignperspektiv. Detta skapar intressanta utmaningar som förhoppningsvis även påverkar textilindustrin att börja tänka mer hållbart.

Ett annat alternativ till secondhand och klädbytardagar är att låna kläder i klädbibliotek. I detta fall lånar du kläder som sedan måste lämnas tillbaka. Går det att låna böcker ja varför skulle man inte kunna låna kläder. Dessa olika initiativ inom konfektionsområdet kan sannolikt bidra till nyttiga initiativ inom andra konsumentområden som t.ex. hemelektronikområdet.

Lär mer

Klädbyte – SNF

Klädbibliotek – Umeå

Klädbytardag – GP

Lånegadroben

Påklädd eller avklädd?

Det här inlägget postades i Ekonomi, Etik och moral, Hållbarhet, Trendbevakning. Bokmärk permalänken.

2 svar på Spara pengar och miljö genom klädbyte och klädbibliotek

  1. Adam Svensson skriver:

    Här finns även filmer ifrån seminariet ”Påklädd eller avklädd?” där just konsumentionsproblematiken av kläder diskuteras ur olika synvinklar. http://www.konsumentforeningenstockholm.se/templates/page____4129.aspx
    /Adam, KfS

    • Lars Siljebratt skriver:

      Seminarematerialet från Konsumnetföreningen Stockholm illustrerar på ett utmärkt sätt alla de olika aspekter som kan kopplas till klädbranschen med allt från synen på klädkonsumtion till miljö, etik och hållbart mode.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.