Resultat från COP 24

Nu är FN:s klimatmöte i Polen avslutat. Tidigare blogginlägg refererade delvis till detta ”årets klimatmöte”. Mötet som pågått i två veckor skulle resultera i en regelbok till de uppsatta miljömålen från Paris-mötet 2015.

IPCC:s rapport från i år beskriver bland annat vilka utsläppsminskningar som krävs för att klara en uppvärmning på maximalt 1,5 grader. Detta blev högst kontroversiellt och rapporten blev inte officiellt antagen som underlag i slutdokumentet från konferensen. Trots all turbulens så landade mötet i en regelbok för hur miljömålen skall uppnås. Vissa frågeställning som hantering av globala utsläppsrättigheter sköts till kommande klimatmöte i Chile 2019. Om politikerna var positiva till resultatet så gällde detta inte i lika hög grad miljörörelser, se uttalanden från WWF och Naturskyddsföreningen.

Den del av vetenskapsvärlden som jobbar med problematiken hur vi skall klara av temperaturstegringen lär heller inte vara nöjd med den takt som åtgärderna sker med eller planeras ske. Insatserna är med andra ord inte tillräckliga för att hålla oss inom en fungerande temperaturökning för att inte få stora effekter på grund av ”överhettning”. Insatser behövs på en helt annan nivå än vad som sker i dag. Intressant är att näringslivet i en allt större grad inser att vi behöver göra mer för att kostnaderna i framtiden inte skall bli oövervinnerliga, se Sternrapporter från tidigare inlägg. Det krävs med andra ord en hög grad av kreativitet och förändringsarbete för att ta rätt steg för en hållbar klimatanpassning på allas villkor.

Med en nu antagen budget från M och KD så börjar inte de svenska insatserna i topp. I miljöbudgeten så skär man ned miljöinsatserna med över 2 miljarder för 2019 i förhållande till 2018. Frågan är vad detta kan ge oss av ökade insatser för klimatomställningen.

 

Det här inlägget postades i Ekonomi, Globalt tänkande, Hållbarhet, Trendbevakning. Bokmärk permalänken.

1 svar på Resultat från COP 24

  1. Amanda skriver:

    Skrämmande att inte fler o starkare insatser planeras för 2019..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.