Behov av samhällsförändring

Global kris skapar möjligheter

I de fyra föregående blogginläggen har jag noterat olika händelseförlopp under den pågående coronapandemin.

Produktion och konsumtion världen över har avstannat med ekonomisk kris som följd i land efter land. Nationalism och eget intresse har blockerat transporter av viktiga försändelser av sjukvårdsmaterial i transfereringsländer. Nationella ekonomiska hjälpplaner till näringslivet har skett världen över i miljardnivåer som aldrig tidigare skådats. Allt i syfte att få hjulen att rulla som före coronapandemin.

Parallellt med den avstannade produktionen och konsumtionen har luftföroreningar i världsmetropoler som tidigare varit inneslutna i smog nu fått en klar himmel (inlägget). Resultatet leder till minskad dödlighet i luftvägssjukdomar. Djurlivet har börjat återta sin mark i stadsområden när folk sitter i karantän.

Denna förändrade värld borde vara tankeväckare för att skapa en förändring fast inte återgå till ”business as usual”. Kanske behöver vi inte alla dessa konsumtionsprodukter producerade i lågprisländer med undermålig arbetsmiljö. Kanske är det så att en stor del av vårt behov av varor och produkter kan produceras lokalt om vi ger det en chans. I de föregående blogginläggen presenteras grunder för den lokala ekonomin med närproducerade varor. Detta är något som också påtalas från många håll i den aktuella krishanteringen med ökat behov av att tänka mer i termer av lokal produktion och en höjd beredskapsnivå att klara framtida krissituationer. Den aktuella pandemin är en övergående kris, men ser vi vad miljö och klimatkrisen kan ställa till med framöver så krävs en helt annan höjd på beredskap för att skapa en samhällsordning som ger kommande generationer möjlighet för överlevnad. ”Vi riskerar med den befintliga konsumtionstakten att miljarder människor kan tvingas fly om extremvärmen sprider sig” se artikel.

Hållbar design för hållbar framtid

Ett betydelsefullt steg för en hållbar produktion och konsumtion är att göra rätt från början. Konsekvenserna av våra produkter måste synliggöras redan i designstadiet innan de finns i verkligheten. För vår konsumtion och vårt konsumtionsmönster bör vi också till stor del ta eget ansvar för och se till hur vi konsumerar för att skapa en hållbar värld som vi lånar av våra barn och generationerna därefter.

För att uppnå hållbarhet i utveckling av nya produkter är det viktigt att skapa förutsättningar och ge möjligheter för en hållbar design och produktion. I tidigare blogginlägg finns ett flertal som presenterar hållbar design inom olika områden som till exempel inom energiområdet, alternativ inom förpackningar och plastmaterial mm.

En morot för ingenjörs- och designstudenter är att bli uppmärksammade i sitt arbete. James Dyson Aword är ett prestigefull pris som är betydelsefullt att få. Tidigare blogginlägg med plastfilm av fiskfjäll (Marina Tex inlägg 191202) och erhållit detta pris. En svensk har också vunnit priset med en innovation ”Potato Plastic” 2018, med alternativ till plasten i engångsprodukter som framställts av potatisstärkelse och vatten. Nu finns ett bolag som vidareutveckla produkterna som är på väg ut på marknaden, vilket sker samtidigt som EU:s lagstiftning mot engångsartiklar snart träder i kraft. 


Källa: Potatoplastic.se

James Dyson Aword kompletterar nu också med ett specifikt hållbarhetspris. Detta kommer jag   att återkomma med framöver.

Dela gärna blogginlägget vidare

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.