Blir det en grön omställning?

I förra blogginlägget skrev jag om verkligheten kring den miljöstörande frackingtekniken i USA och Kanada. Denna typ av oljeutvinning, förödande för miljön och hälsofarlig, står i djup kontrast till de miljösatsningar som görs i USA på solenergiområdet som en grön omställning av energiproduktionen.

Behov av grön omställning

Från Internationella energimyndigheten (IEA) framfördes vid början av den pågående pandemin att man nu med alla nationella satsningar på stöd- och stimulanspaket också bör göra detta med fokus att stödja hållbara klimatlösningar. Uppmaningen från IEA till beslutsfattare och ledare världen över är att det finns ett akut behov att satsa på en grön omställning av energiproduktionen och att avskaffa subventioner för fossilbränsle, se artikel i Ny teknik

Den Europeiska unionen (EU) verkar för en grön omställning och 2019 utkom ett program för ”Den europeiska gröna given”. I denna gröna giv påtalas att omfattande insatser måste ske för att motverka klimatförändringarna och miljöförstöringen, som är ett stort hot mot alla länder inom EU och hela världen. Planen är att EU skall bli en klimatneutral kontinent senast 2050. Den gröna omställningen kräver en omfattande investeringsplan där avsikten är att få fram minst 1000 miljoner euro för investeringar. I april beslutades också om ett stödpaket mot den rådande pandemin på 500 miljoner euro. Inom detta stora stödpaket ingår också villkor kopplat till gröna investeringar.

Klart är att det inom EU råder stor samstämmighet, med några få undantag. Det krävs stora satsningar gemensamt inom EU. Detta gäller också i enskilda länder som insett behoven av en grön omställning. Ett exempel är Storbritannien där man nu satsar 150 miljarder för en grön industriell revolution som också skall skapa en massa nya jobb inom den gröna sektorn.

Grön omställning vid maktskiftet i USA?

Med Biden vid makten är förhoppningen att miljöfrågorna skall få högre prioritet än vad som gällt de senaste 4 åren. I valplattformen har Biden drivit en plan att investera 1700 miljarder dollar till grön omställning för att klara att nå nollutsläpp 2050. Det planeras bland annat stora satsningar på solenergianläggningar. Vid maktövertagandet i januari ska USA också återinträda i Paris-avtalet. En het potatis i valkampanjen har varit att ta avstånd från fracking. Det har heller inte Biden gjort för att inte förlora röster i delstater som Pennsylvania. Man kan hoppas att gröna investeringar som ger gröna jobb för ersättning till de skitiga oljejobben också får klimatförnekare att bli gröna.

När valresultatet ”var klart”(inte för Trump-anhängare) och att Biden vunnit valet kom också stora förväntningar världen över. Alla åtaganden som Trump brutit inom miljöområdet skall nu återställas. Det återstår att se vad som händer efter den 20 januari.

Snubbelhinder för grön omställning

Foto: Evan Vucci/TT Nyhetsbyrån

Med en oförutsägbar president som Trump som blundar för alla miljöproblem och avfärdar vetenskap som ”fake news”, är det inte förvånande att han gör utspel fem i 12. Han har tidigare påtalat att oljebolagen skall få tillgång till oljeborrning i Alaskas naturreservat, vilket han nu öppnar möjligheter till. Oljeavtal skall kunna säljas med start den 17 januari, dvs tre dagar innan övertagandet för Biden som president.

Dela gärna blogginlägget vidare

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.