Den hållbara julen?

Julen hör till en köp- och konsumtionsintensiv tid. Vi handlar betydligt mer än vid andra tillfällen med julklappar, köper nytt på rea och åker på turistresor till värmen. När det gäller handeln har Svensk handels utredningsföretag HUI beräknat att varje svensk spenderar för ca 8000 kr under december. Detta gäller dels i dagligvaruhandel och dels sällanköpsvaruhandeln, dvs sådant som klädbutiker, elektronikaffärer etc. Julhandel slår också nästan alltid varje år rekord i försäljning.

Ett större gehör finns dock för en hållbar julkonsumtion. Frågan är bara hur man skall göra julen mer hållbar. Mikael Karlsson miljöforskare på KTH framhåller köp av ekologisk julmat, kollektiva transportslag och återvunna varor som exempel på hållbar julkonsumtion. Ett antal olika bloggare ger också tips på hållbara jul. Några exempel på sådana bloggar är Think organic och Husligheter.

Skall vi klara en gemensam välfärd för alla med tanke på miljöfrågor såsom klimatet, kemikaliehotet och biologisk mångfald bör vi nog alla fundera på att konsumera på ett miljösmart och hållbart sätt.

God Jul!

 

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.