Klimatinsatser är nödvändiga nu!

Klimatfrågan är i dagsläget högaktuell.

En ekonom, William Nordhaus, har just fått Nobelpris utifrån ekonomiska beräkningsmodeller för klimatet. Nordhaus är professor vid Yale universitetet i USA och har skrivit ett antal böcker inom ämnet miljöskatter. Han har också utvecklat en modell för att prissätta koldioxidutsläpp med en så kallad koldioxidskatt. Denna modell publicerades efter att de nordiska länderna redan hade infört en koldioxidskatt. Nordhaus anser idag att det är helt OK med 3 graders temperaturhöjning till 2100. Detta är något som större delen av den vetenskapliga världen och miljöorganisationer med flera anser ge katastrofala följer med de klimateffekter som skulle bli följden av temperaturökningen.

Med bakgrund från William Nordhaus modell publicerades Stern-rapporten 2006 (översatt Sternrapport och kommentarer från Naturvårdsverket). I denna rapport satte ett direkt pris på vad det skulle kosta att åtgärda utsläppen av växthusgaser. Enligt rapporten ”uppskattningar av årskostnaderna för att stabilisera utsläppen mellan 500 och 550 ppm CO2-ekvivalenter ligger i medel på cirka 1 procent av världens BNP, om vi vidtar kraftfulla åtgärder redan nu”. Det har redan gått 10 år sedan detta påtalades så det är hög tid att det händer något. I Naturvårdsverkets översättning finns kommentarer till rapporten bland annat att det i liten utsträckning tas hänsyn till den orättvisa fördelningen av klimatförändringarnas effekter mellan en rika och fattiga. Det viktiga att konstatera är ekonomers engagemang och att det i Stern-rapporten liksom senare kan konstateras att det är betydelsefullt att inte vänta med åtgärder för att minska utsläpp av växthusgaser eftersom det i hög grad är motiverat utifrån ett ekonomiskt perspektiv. I dag ser vi också att försäkringsbolag börjar bli restriktiva med att försäkra objekt som inte tar höjd vad gäller klimatanpassning.

FN- konferens om klimatet pågår just nu i Polen och avhandlar hur vi skall klara av de uppsatta målen från Paris-mötet 2015. I Paris togs målet att vi skall klara en temperaturhöjning av högst 1,5 – 2 grader. Inför klimatmötet i Polen utgav IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) en specialrapport i oktober 2018. Här fastslås att det inte räcker med målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Man vet redan nu att olika typer av extremväder kommer bli vanligare redan vid en höjning av 0,5 grader. Flera av de stora oljeproducenterna har varit mycket negativa till IPCC-rapport på klimatkonferensen i Polen, men vad kan man vänta av sådana aktörer.

Det finns fortfarande en betydande tröghet att se behovet av insatser för att klara acceptabel temperaturhöjning som inte överhettar vår planet och de effekter detta får. Det är ingen tid att förlora att få till de politiska initiativen med samsyn på åtgärder för klimatet.

Problemen med dålig styrning och politiska initiativ kommer att göra att kostnaderna för åtgärderna kommer att skjuta i höjden långt över Stern-rapportens beräkningar. Till detta finns det fortfarande grupper av stora tvivlare bl.a. utifrån gruppen kring Stockholmsinitiativet. Här är man mycket ifrågasättande av alla rapporter och utlåtanden från IPCC, Meteologiska världsorganisationen och SMHI. Verkligheten visar dock att klimatförändringarna inte är ett ”joke”.

I det tidigare inlägget ”Bortom BNP-tillväxt” påtalas behovet av ett nytt tänkande och att BNP-tillväxt inte är lika med välfärd. Detta känns än mer aktuellt för att klara de åtgärder som krävs.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.