Smältande isar – vad gör vi?

Källa: Bild i artikel SDS 20190620

Bilden från Arktis, tagen i nordvästra Grönland, ger en skrämmande bild av vart vi är på väg med den globala uppvärmningen. Intresset för att börja göra något åt den negativa klimatförändringen börjar få fäste hos allt fler aktörer, men det går i ultrarapid. En energiomställning till fossilfritt samhälle bör ske med större intensitet. Klimatfrågan är gränsöverskridande, vilket medför att vi måste agera internationellt även om Sverige kan ta ledande roll med olika initiativ. EU har just haft omröstning om förbindelsen att uppnå klimatneutralitet till 2050. Det var inte förvånande att kolstater som Polen inte ställde upp på ett sådant beslut.

Det är ju inte så att takten i avvecklingen av fossilbränslen är speciellt uppdriven. Takten i energiomställningen bör påskyndas och klimatneutralitet 2050 är en alltför låg ambition. Går du tillbaka och kolla in mina inlägg från i höstas och fram till idag så ser du ett axplock av vad man kan göra och gör inom energiomställningen.

Det är alltid skönt med en varm sommar som semesterfirare, men det är inte alla som vill ha den torka som vi hade förra året. Vi är dock inte så illa ute som många andra länder. Vi kan ju alltid hoppas att hundspann kan drivas på isar och snö även i fortsättningen och att isbjörnar inte behöver söka sin föda i soptunnor i stället för på isvidderna.

Ha en skön sommar.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.