Cradle to cradle paradigmskifte i produktutvecklingen?

Skall miljöarbetet i produktutveckling drivas med miljötänket från ”vaggan till graven” eller ”vagga till vagga”? I många år har det proaktiva miljöarbetet styrts utifrån synsättet att miljöpåverkan skall minimeras inom produktens livscykel fram till ett slutligt omhändertagande, dvs produktens ”grav”. Den världsbild vi lever med i idag innebär att detta inte är en hållbar situation om vi i någon form skall tillfredsställa allas behov till en rimlig levnadsstandard, vad nu detta innebär. Modellen med vagga till vagga eller cradle to cradle lanserades av William McDonough & Michael Braungart i boken med samma namn som utgavs 2006. Den ger en förhoppning på ett annat synsätt som känns mer hållbart.

I cradle to cradle drar man lärdom av naturen för att minimera miljöpåverkan nu och i framtiden. En hållbar design innebär att beakta frågor som inkluderar bland annat etik, socialt ansvar och total resurseffektivitet. Begreppet ”Eco Efficency” sträcker sig inte tillräckligt långt utan ger bara en illusion av förändring det som krävs är ”Eco-Effectivness”. Boken kan varmt rekommenderas som källa för att få inspiration till ett bredare synsätt på produktutvecklingen med att produkter och produktsystem faktiskt kan skapas som inte är negativa för miljön utan kan vara miljöpositiva. Ett antal olika exempel på hur produkter och system kan utvecklas utifrån ett nytt koncept framgår av boken.

Konceptet med cradle to cradle har under senare år fått en allt bredare spridning i designkretsar och sprids globalt. Nätverk kring c to c finns på olika håll och nu även i Sverige.

Mer att läsa

W & Bs hemsida cradle to cradle
Nätverk Danmark cradle to cradle
Nätverk Sverige cradle to cradle
OH-serie M. Braungart presentation i Köpenhamn
Det här inlägget postades i Ekodesign, Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.