Elektronikindustrin och socialt ansvarstagande

Elektronik hör idag till ett av de största konsumtionsområdena i vårt samhälle. Enligt statistik från 2009 såldes 23 kilo elektronik per person i Sverige. Detta genererade i sin tur ett elektronikavfall som också är betydande med 16 kilo per person och år vid samma tidpunkt. Dessa elektroniska produkter bestående av allt från hemutrustning med TV och videoutrustning, elektriska och elektroniska verktyg, IT, telekommunikations och kontorsutrustning är alla produkter som till stor del produceras som komponenter eller i sin helhet i olika lågprisländer i Asien.

Själva tanken bakom produktionen i lågprisänder är låga produktionskostnader med billig arbetskraft och billiga råvaror.

När det gäller miljöbelastning från elektronik är detta en komplex frågeställning. Det är fråga om allt från tillgång till svårtillgängliga råvaror, kemikalier och komponenter som är miljöskadliga till att utgöra ett stort uttag av våra energiresurser med all den kringutrustning som också finns. På olika sätt ställs numera krav på omhändertaganden med bland annat EU:s WEEE-direktiv och Ekodesign-direktiv med krav på produkterna vid utveckling mm. Det som ofta kommit bort i sammanhanget är under vilka omständigheter som produkterna produceras med tanke på ett socialt ansvarstagande i likhet med till exempelvis textilindustrin och det agerandet som börjat fått fäste i den branschen.

Nu har TCO tagit ett nytt initiativ där TCO Development skärpt kraven för sin certifiering av bildskärms och PC-tillverkarna. Krav skall också nu omfatta ett socialt ansvarstagande i produktionen. Detta omfattar krav på ILO:s åtta grundkonventioner, FN:s barnkonvention och att man skall följa produktionslandets lagar för hälsa och säkerhet, arbetsrätten med minimilön och socialt trygghet. Det är bara att hoppas att TCO:s certifiering får ökad genomslagskraft och att konsumenter ställer krav på detta.

Det här inlägget postades i Ekodesign, Etik och moral, Globalt tänkande, Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.