Från billiga grönsaker till plastberg

Följ med på resan ”Medelhavet med Simon Reeve”, kunskapskanalen på SVT. Simon träffar unga afrikanska män i Marocko som försöker ta sig till den gyllene arbetsmarknaden i Europa via Gibraltar. Målet är att få ett vettigt jobb och tjäna pengar. Ett av de främsta ställen man hamnar på, om det lyckas att ta sig över till Europa, är på den spanska sydkustens stora grönsaksplantager. Då med usla löner och usla arbetsmiljöförhållanden. Det är härifrån vi får våra billiga grönsaker till de svenska butikerna. 

Bild från programmet

Det är inte bara dåliga livsvillkor som filmen visar på dessa omfattande odlingsområden. De internationella företag som producerar tar heller inget ansvar för sitt avfall. Stora mängder med plastavfall från plastväxthusen hamnar direkt i naturen.

Bild från programmet

Vid störtregn spolas allt ut i Medelhavet och drabbar det havslevande djurlivet, allt från delfiner till mindre havslevande organismer, vilket framgår tydligt i Simons utflykt på havet. Europeiska unionens restriktioner och lagstiftning ligger ohjälpligt efter i sitt agerande. Lite krav är dock på väg bland annat restriktioner för engångsplast som plastsugrör.

Vad kan vi själva göra? Som konsumenter kan vi faktiskt ställa krav. I butiker kan vi kräva att produktionen av grönsakerna skall ske under drägliga arbetsförhållanden och löner samt att produktionen skall ske med miljömässigt ansvar hos producenterna.

Ställ krav i butiken och ställ krav på producenterna.

Det här inlägget postades i Etik och moral, Globalt tänkande, Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.