Alternativ till plast

Föregående blogginlägg visade problemen med allt vårt plastavfall och vart det kommer ifrån. Skall vi bort från fossilberoendet som plastprodukter är en del av, då måste vi finna nya lösningar.

Detta är lösningar med nya material för de funktioner som plastmaterialen haft. Naturligtvis är plasten betydelsefull och svår att ersätta för vissa förpackningsområden, men då måste krav ställas på dess funktion och inte bara att det är ett billig material. Vägen bort från plastmaterial kräver både restriktioner med lagstiftning för begränsningar, men också investeringar i nya alternativa fossilfria material. Ett tidigare blogginlägg december 2019 Plast men inte plast”, se listan i menyraden, visar den kreativa utvecklingen med att utnyttja fiskfjäll som ”plastfilm”.

EU har tagit beslut om förbud av engångsartiklar i plast, vilket kommer att träda i kraft som lag 2021. Engångsartiklar som berörs är sådant som sugrör, bestick, engångstallrikar mm. Utöver detta kommer också krav på ökad återvinning av plastflaskor, 90 procent skall återvinnas år 2029 och 2030 skall 30 procent av flaskorna vara tillverkade av återvunnet material. Kraven som ställs inom EU kommer också att fungera som exempel på global nivå på återhållsamhet för engångsartiklar av plastmaterial.

I Sverige har just tillkommit en skatt på plastpåsar med 3 kronor för en bärkasse. Det har också tillkommit en avgift för frukt och grönsakspåsar. Skatten betalas av tillverkarna men det är vi konsumenter som får betala med ett pris i butik på 6-7 kronor. Avsikten är att det skall minska nedskräpningen både i naturen och i haven enligt det EU-direktiv som EU har antagit. Nu är det ju inte så att nedskräpningen i Sverige är särskilt iögonfallande. Föregående blogginlägg visar tydligt var de stora föroreningskällorna finns och där insatser krävs. Ett tidigare blogginlägg om bärkassar visar också att övergången till tygkassar inte självklart är miljösmart.

Produkter som inte berörs men där vi kanske borde tänka till som konsumenter är alla hygienartiklar som till större delen är förpackade i plast. 

Internationella företag inom plastbranschen har reagerat på kraven och därmed de egna behoven att ändra strategi och följer motvilligt med i utvecklingen mot hållbarare produktion. Plastforum har rapporterat i en artikelGlobalt initiativ för minskat plastavfall” om initiativ att hantera plastavfall genom en ny organisation, Alliance to End Plastic Waste. I denna organisation ingår världsomspännande företag som Basf, Dow, DSM, Exxon Mobil, Henkel, Procter & Gamble med flera. Företagen i gruppen satsar en miljard dollar för att sätta stopp på att plastavfall hamnar i våra världshav. En bra början från företag som är källan till att vi fortfarande använder så mycket engångsplaster.

Initiativen på alternativ till plast duggar nu tätt när det gäller olika engångsartiklar. Diverse produkter av bambu har dykt upp. De så kallade ”miljövänliga” bambuprodukterna skall man dock vara försiktig med om man använder dom till varma drycker eller varm mat. Bambumaterialet är sammanfogat med lim som kan innehålla formaldehyd eller melamin, se artikel.

Ett antal miljöanpassade varianter av sugrör har kommit ut på marknaden. Kreativiteten med smarta materialval finns liksom att ersätta plastfilm med fiskfjäll. Sugrör finns nu på marknaden som är tillverkade av råghalm. En smart och miljöanpassad produkt från Rawstrow.

Källa: Rawstrow -sugrör av råghalm

Klart är att när krav börjar ställas så finns också förutsättningar och intresse att utveckla alternativa lösningar. Kanske vi som konsumenter skall ställa mer aktiva krav att konsumentprodukter i mindre utsträckning skall bestå av plastmaterial. Ställer inte vi som konsumenter och köpare krav ja då blir det en än mer utdragen process innan plasten ersätts med mer miljöanpassade material.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.