Det bara smälter bort!

Sydtoppen på Kebnekaise

Ovanstående bild från Kebnekaises sydtopp är 30 är gammal och togs när jag själv besökte toppen. Den har varit vår högsta topp, men nu är sydtoppen som är en glaciär minskat och nordtoppen är ca 1 meter högre (2096,8 m). Mätningar som utförts via Naturgeografiska inst. vid Stockholms Universitet visar att sydtoppen minskat med 24 meter under de senaste 50 åren. Detta som en följd av det varmare klimatet.

IPCCs rapport om världshaven

FNs klimatpanel har nu lagt fram en rapport om klimateffekterna för världshaven och de smältande glaciärerna. Rapporten ger belägg för att klimateffekterna accelererar. I rapporten delar man in effekterna i ett antal betydelsefulla områden med kraftigt negativ miljöpåverkan. Detta är;

  • Havsnivån stiger i rekordfart
  • Miljontals människor i kust- och bergsområden påverkas
  • Risker att Ö-nationer försvinner
  • Stormar och översvämningar ökar
  • Ekosystemen i haven kollapsar
  • Permafrosten i Arktis tinar

Nedanstående länkar ger fördjupning;

Klimatpanelens rapport om världshaven

Sammandrag i Sveriges Natur

Sammanfattning i Ny Teknik

Varje ny rapport om vår påverkan på klimatet visar att det inte räcker med de insatser som vi gjort och gör idag. Det är ju inte så att det är ett nytt fenomen, men frågan är hur länge vi kan vänta att aktivt driva klimatarbetet.

För ett antal år sedan utkom en rapport som visar vad vi alla kan göra för att vara smartare konsumenter, ”Bilen, biffen och bostaden -Hållbara laster, smartare konsumtion”. Det är en rapport som är väl värd att begrunda.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.