El med vätgas

Energiomställningen till fossilfri energi är ett centralt fokus i dagens miljöarbete då det är direkt koppat till lösningen av klimatkrisen på vår jord.

Vätgas är som jag skrivit om i ett av de senare blogginläggen ”Vätgas räddar klimatet” ett av huvudspåren för att klara klimatomställningen så att kommande generationer får en acceptabel värld.

Det görs nu betydande insatser för att satsa på utveckling av vätgasproduktion men är den helhjärtad och tillräcklig – det är frågan.

Dansk storsatsning på vätgas

Danmark planerar nu en stor satsning på utbyggnad av vätgasproduktion  med hjälp av vindkraftparker. Vindkraften skall vara energikällan för att i bränsleceller framställa vätgas. Satsningar som planeras är stora vindkraftöar dels vid Bornholm dels i Nordsjön.

Vindkraftpark
Foto: L Wilhelmsson

Vätgas skall användas för drift av bussar och lastbilar. Man räknar också med en stor efterfrågan från Köpenhamns flygplats.

I Danska folketinget har man just förhandlat fram ett nytt klimatavtal om att reducera utsläppen med 70 procent till 2030. Inom detta avtal ryms storsatsning på vätgasproduktion. Danmark var först i världen med att bygga ut havsbaserad vindkraft, vilket visat sig vara ett lyckat drag. Nu går man alltså vidare med en ny generation av energisatsning i form av havsbaserade energiöar med vindkraft och vätgasproduktion. Den nya satsningen på vätgasproduktion beräknas också skapa många nya jobb och möjligheter till export.

Det ser ut som att danskarna än en gång är föregångare vad gäller tekniklösningar, vilket vi förhoppningsvis kan ta efter i Sverige.

EU vill bli världsledande på vätgasproduktion

Inom en grön omställning efter coronapandemin vill man nu storsatsa bland annat på vätgasproduktion enligt EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans.

Svensk vätgasproduktion

I det tidigare inlägget om vätgas skrev jag om svenska satsningar på vätgasproduktion. Visst finns diverse satsningar i Sverige på vätgas som jag visade på i tidigare inlägg. Ytterligare projekt är bland annat projekt vid Siemens i Finnspång som satsar på tillverkning av vätgas från solceller.

Alla organisationer med fokus på energifrågor talar om vätgas som ett högst angeläget område i energiomställning. Ser vi generellt på de svenska satsningarna känns det som att det bara är begränsade insatser som görs. Det vi behöver är en storsatsning i likhet med den danska. Den negativa klimatförändringen tar inte paus.

Dela gärna inlägget vidare.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på El med vätgas

  1. Amanda skriver:

    Låter som att dansk miljösatsning har kommit steget före oss.. Det borde vi verkligen ta efter! Mycket intressant med energiöar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.