EU-valet och miljöfrågor

Många miljöfrågor är gränsöverskridande vilket gör att det inte räcker med beslut i Sverige utan det krävs ett samarbete över nationsgränserna. EU är därför en viktig aktör där vi kan agera för att driva ett gemensamt miljöarbete i Europa. Miljöarbetet måste också ske utifrån ett samarbete baserat på social rättvisa. Utan ett europeiskt samarbete inom miljöområdet står vi oss slätt när det gäller hanteringen av klimatfrågan, hantering av miljö- och hälsofarliga kemikalier, en fungerande biologisk mångfald och många andra gränsöverskridande miljöfrågor. På Naturvårdsverkets hemsida ges en bra översikt över miljöfrågorna i EU.

På EU-nivå kan vi gemensamt skapa en fungerande bas för miljöarbete som blir ett agerande för miljöarbetet i resten av världen. Detta förutsätter att vi har partiet som tar det miljömässiga ansvaret och inte överlåter miljöproblemen som vi skapat till nästa generation.

EU-valet

Flera studier och analyser har gjorts hur de svenska partierna har agerat inom miljöområdet sedan EU-valet 2014. Naturskyddsföreningen har publicerat en granskning ”Blåslampor och bromsklossar”. Denna granskning är en betygsättning av EU-parlamentarikernas agerande i olika miljöomröstningar och hur man agerat i övrigt med miljöengagemanget i det parlamentariska arbetet. Världsnaturfonden, WWF, har genomfört en granskning av hur parlamentarikerna röstat utifrån WWF:s miljöprofil. Här finns partier som håller en hög miljöprofil och sådana som blundar för miljöfrågor. Det sammanfattande diagrammet visar på vilka partiet som är värda att rösta på om man vill hålla en hög miljöprofil i sitt EU-val.

EU-valet är viktigt och naturligtvis inte bara för miljön utan också många andra gränsöverskridande frågor. Viktigast är, gå och rösta!

Miljöarbetet inom EU är ingen snabb process då det finns både partier och länder som tycker att vi redan gör tillräckligt för miljön. Detta tycker sannolikt inte miljön själv. Se föregående blogginlägg med det nya att naturen själv han vara en juridisk person.

Vi har kommit dit idag att det krävs mer än parlamentariska plattformar för miljöarbetet. Detta är till exempel klimatdemonstationerna som fått en global spridning. Det som också kan behövas för att väcka folks medvetande är att utropa ”Nödläge för klimatet”. Detta har Vänsterpartiet gjort. Andra som utropat ”Nödläge för klimatet” är Irland och staden Basel i Schweiz.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.