Fossilfritt med kärnkraft!?

Nu har vi fått lösningen på klimatfrågan – släpp kärnkraften lös. Detta tycks nu vara lösningen som ett antal aktörer med politiker från KD och Moderater, (vissa) forskare och några övriga förespråkar som ”miljölösning”. Kärnkraften bidrar helt riktigt till att minska utsläppen av koldioxid. Detta är ingen hållbar lösning med tanke på alla andra miljöproblem som tillstöter; brytning av uran, säkerhet vid kärnkraftverken, säkerhet vid transporter av avfall, upparbetning av uttjänt bränsle, säker långtidslagring av avfallet mm. Det är lite märkligt hur man tänker kring komplexa problemställningar och väljer bort att se helheten med alla andra miljöproblem som är kopplade till kärnkraften. Till detta kommer att kärnkraften är körd då den idag inte är kostnadsmässigt konkurrenskraftig med övriga fossilfria alternativ.

Flera förespråkare för kärnkraft påstår att denna energikälla behövs för att vi har ett behov av att öka energianvändning. Detta på grund av att fordonsflottan skall över till eldrift och vår ökade användning av eldrivna teknikprylar. Är det så säkert att allt skall gå på el eller finns det andra alternativ, se mina tidigare blogginlägg. Behöver vi verkligen öka vår energiproduktion, är det inte så att vi generellt måste minska energiförbrukningen genom att effektivisera förbrukningen vid all form av energianvändning? Skall vi sträva efter en rättvis och hållbar värld så är inte ekonomisk tillväxt lösningen utan att i stället sätta livskvalitet som tillväxtmål.

Detta medför att vi på energiområdet bör öka takten för sol och vind för att skapa hållbara lösningar för kommande generationer. Lösningen är inte att vi flyttar till Mars utan ser till att vi hushållar med den enda jord vi har.

Det är dags för röda stoppknappen även för andra kärnkraftverk än Barsebäcksverket, stängning 1977.

Röda stoppknappen på Barsebäcksverket

Kolla in följande länkar

Allt du behöver veta om kärnkraftens framtid – Naturskyddsföreningen

Greenpeace – kärnkraft

Kärnkraftsutbyggnad behövs inte ”En misstolkning av IPCC-rapporten”- Sveriges Natur

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.