Framtiden med delningsekonomi

källa www.sharingcities.se

 

Lite fördjupning kring det tidigare inlägget kring delningsekonomi och delningstjänster.

Inom delningsekonomi finns det idag ett globalt nätverk ”The Sharing Cities Network”. Nätverket startade som ett sätt att skapa kontakter mellan olika delningsprojekt i USA. Detta hände innan Trump började sätta krokben för framsynt miljöarbete. Nätverket är en gräsrotsorganisation för att hjälpa olika aktörer att hitta varandra och skapa så kallade delande städer som kommer att förändra vår syn på ekonomi och vår kultur. Naturligtvis inget som händer över en natt, men vår miljö behöver en förändrad syn på hur vi skall hantera våra ändliga resurser.

Vinnova (Verket för innovationssystem) har drivit igång ett nationellt program för Sharing Cities. I programmet ingår att utveckla ett nationellt centra för samordning och att främja erfarenhetsutbyte för att aktivt driva arbetet med delningsekonomi – Sharing Cities Sweden. Detta är placerat vid Internationella Miljöinstitutet i Lund. Uttalande från Kes McCormick programkoordinator på Sharing Cities Sweden Lunds Universitet

”Vi behöver skifta från en ekonomi som bygger på ägarskap till en ekonomi där vi genom att dela istället får tillgång till de saker vi behöver. Delningstjänsterna ska gälla samutnyttjande av ytor som exempelvis lokaler, boende, grönstruktur samt av varor och tjänster som verktyg, kläder, leksaker, hantverk. Verktyg exempelvis använder vi ju för det mesta mycket sällan och där skulle man kunna ha ett gemensamt utnyttjande.”

I programmet ingår också att utveckla världsledande exempel på delande städer vilket sker med Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå som pilotstäder.

I Göteborg sker en samordning via City Göteborg. Här finns bland annat ”Smarta kartan” som visar ett 100-tal delningstjänster här finns bland annat information om klädotek, leksaksbibliotek, odla Göteborg. Listan kan göras lång.

Malmö har ett speciellt projekt kopplat till ett nytt stadsområde Sege Park. Här jobbar man med olika intressentgrupper och kommande invånare för utveckling av delningstjänster.

En viktig faktor inom delningsekonomi och utveckling av delningstjänster är den sociala dimensionen. I vårt samhälle idag är det individualismen som har utvecklats på bekostnad av det kollektiva tänkandet. Med delningsekonomi kan vi börja återta en syn som bygger på gemenskap och utveckling av sociala relationer. Detta är också en nödvändighet om vi skall lyckas få ordning på de miljöfrågor som idag är akuta med klimatet och ett hållbart uttag av resurser.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

1 svar på Framtiden med delningsekonomi

  1. Hans Nilsson skriver:

    Så rätt tänkt. Man bör starta i den närmsta omgivningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.