Miljöanpassning av kläder och skor

Många miljöfrågor har ställts åt sidan i dessa pandemitider. Detta gäller allt från klimatfrågan till hanteringen av skadliga kemikalier. Kläder och skor hör till en grupp av produkter som innehåller betydande mängder skadliga kemikalier. Produkterna har också i allt högre grad ett ursprung utanför Europa, vilket gör att EU:s lagstiftning inte beaktas vid tillverkningen.

Skadliga kemikalier som kan förekomma i kläder och skor kan vara cancerframkallande, mutagena, fortplantningsskadliga eller hormonstörande. Detta medför att de direkt kan påverka vår hälsa och när vi tvättar så läcker kemikalierna ut i vår miljö. Utöver detta så utgör produkter med denna typ av miljöskadliga ämnen en stor påverkan vid tillverkningen i form av arbetsmiljöproblem och direkta utsläpp från producenterna. Det är därför angeläget att få bort och ersätta den här typen av kemikalier.

Sverige tog regeringen under 2019 initiativ till en utredning för skatt på kläder och skor. Denna utredning lämnade 1 april 2020 förslag att införa en skatt på 40 kr per kilo kläder eller skor om vissa angivna farliga kemikalier finns i produkterna, lyssna på inslaget på Sveriges Radio. En beräkning har gjorts att genomsnittssvensken köper ungefär 10 kg kläder och cirka 2 kg skor varje år. Med en skatt skulle detta bli en merkostnad för oss konsumenter med cirka 100 kr per år. Frågan är har vi råd att avstå från en sådan skatt för att möjliggöra att de miljöskadliga kemikalierna kan fasas ut?

Vill du fördjupa dig i förslaget till skatt på kemikalier i kläder och skor så finns utredningsförslaget här.

Problematiken med skadliga kemikalier är bara en faktor som gör att vi alla bör tänka efter var våra kläder och skor är producerade. Arbetsmiljöförhållanden, närmiljön på tillverkningsorterna och utnyttjandet av billig arbetskraft bör göra oss mer medvetna vad vi köper och varifrån. Detta ger ytterligare argument för att handla mer lokalt producerade produkter även när det gäller våra kläder och skor. Visst blir det dyrare för individen men du köper också något med en klart högre kvalité och du riskerar inte att ta på dig plagg med en massa skadliga kemikalier. Kolla in tidigare inlägg om mode och kläder ”Redesign- väg i rätt riktning-190116”, Klädindustrins miljöpåverkan – 190909”.

Dela gärna blogginlägget vidare.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.