Slit och släng elektronik

Vi omger oss med allt mer hemelektronik och världen svämmar över av allt elektronikskrot. Varför är det så?

Elektronikskrot

Det är inte bara det att vi köper på oss en massa elektronikprylar. Prylarna håller inte så länge. Det kan vara en mindre elkomponent som till exempel en skrivare som lägger av efter en tid. Reparation och ersättningskomponenter glöm det, du får inte tag på detta. Det blir en ny pryl att ta till återvinningsstationen och tillskott i container för elektronikskrot. Hållbar, nej knappast.

Kolla in Sveriges Radios program om elektroniska prylar som idag medvetet tillverkas för kortare livslängd – ”Prylar tillverkas medvetet så att de går sönder” och Prylarnas Pris: ”Allt som säljs går sönder”. När man hör dessa berättelser blir man minst sagt förtvivlad över vad vår konsumtion ställer till med och att miljöfrågorna helt kommer i skymundan. Allt styrs av att sänka kostnader och tjäna så mycket som möjligt, dvs kapitalets avigsidor i kvadrat.

Vissa ljusglimtar finns i allt mörker. Det är en växande rörelse att börja reparera elektronikprylar med återbrukscentraler som börjar växa upp, exempel på detta finns i Göteborg.

Betydelsefullt när man köper elektronikprodukter är att ha koll och ställa krav vid inköp. Tillverkas elektronikprodukterna på ett hållbart sätt och är de tillverkade med tanke på god arbetsmiljön och minimal extern miljöpåverkan. Viktigast av allt är kanske att fundera om jag verkligen behöver den där elektronikprylen.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.