Utvärdering av klimatkonferensen i Glasgow

Föregående inlägg beskrev vad som är på gång vid FN:s klimatkonferens i Glasgow, COP26. Detta medför behov av att nu kort ta upp vad som blev resultatet av den två veckor långa konferensen.

Resultatet från konferensen bör ses utifrån vems perspektiv man ser resultatet, vetenskaplig grund, protesterande miljöorganisationer, politikerperspektivet, företagsperspektivet med flera.

Arkivbild. Foto: COP 26 Alberto Pezzali/AP/TT

Sett från ett vetenskapligt håll så räcker inte åtgärderna för att begränsa växthusutsläppen för att klara en temperaturstegring på högst 1,5 grader fram till 2050. De protesterande miljöorganisationerna uppfattade resultatet som ytterst skralt och ett hot mot kommande generationer. Från ett politiskt håll uppfattas, trots de begränsning som framkom i det kompromissade slutdokumentet, att COP26 var ett steg i rätt riktning. Detta bland annat utifrån beslut om en tätare uppföljning av åtgärder som nu är på gång. Många storföretag bevakade COP26 och än fler har haft koll på vad som händer. Klart är att åtskilliga företag insett att integrera klimatomställning är en lönsam affär om man vill vara verksam under kommande decennium.

Ordförande för klimatkonferensen Alok Sharma uttalade sig i avslutningen av mötet att det var en bräcklig seger, lyssna på sammandraget ”Så gick klimatmötet i Glasgow”. Svenska FN-förbundet beskriver utfallet från COP26 med formuleringen ”blandat resultat”. Där man noterade att den betydelsefulla frågan om utfasning av kolet inte kunde antas.

På nyhetsmorgon i Sveriges Radio P1 kommenterades ”Hur gick klimatmötet COP26”. Kommentarer fälldes av forskningschef på Stockholm Environment Institute och miljöaktivist från Fridays for Future, vilka bägge inte var förvånade över det bristfälliga resultatet från konferensen.

Tidningen Miljö & Utveckling har också gjort en bra sammanställning över resultatet från konferensen.  Tidningen tar bland annat upp att Indien fått stå som skurken när man vill fasa ut kolet först 2070. Klart är dock att Indien i andra delar av sitt agerande visar på framsynthet när man beslutar att ha 50 % fossilfri energiframställning till 2030.

Dela gärna inlägget vidare.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.