Utvecklingen av biobränsle

Utvecklingen av biobränsle går stadigt framåt och nu knackar 4:e generationens biobränsle på dörren. Biobränsle som alternativt och parallellt spår till el har jag skrivit om i tidigare inlägg på bloggen (190307 och 190312). Biobränsle är inte bara en alternativ energikälla utan också ett möjligt materialval som biomassa till produkter av olika slag.

Den 4.e generationens biobränsle – Solbränsle, presenterades i Vetandets värld för någon vecka sedan.

Det nya solbränslet

Skogen som biobränsle – generation 1

Den första generationens biobränsle är skogen. Problemet är att skogen som biobränsle konkurrerar med andra användningsområden både nu och vid framtida användning. I Sverige är vi ganska väl rustade med skogsråvara, men frågan är om den räcker till och om vi vill avverka den skog som skulle behövas för att vi skall få en stor tillgång till biobränsle från skogen.

Jordbruket för biobränsle – generation 2

Biobränsle från jordbruket innebär produktion av energigrödor som energiskog med salix, majs mm. Detta är produkter som kan svälja en del av vårt nuvarande behov av biobränsle, men hur mycket räcket det för framtiden? Kanske är det så att vi i Norden får ta på oss mer av matproduktion på grund av att klimatförändring medför minskad produktion i andra delar av världen. Detta medför tveksamhet inför vidare övertag av jord till biobränsle.

Biobränsle från alger – generation 3

Biobränsle och biomassa från mikroalger är idag under utveckling på forskningsnivå. Denna typ av biomassa kan användas dels som energikälla men också för tillverkning av olika material till exempel plaster. Det går idag att få tag på flip-flop sandaler gjorda med plast av alger, alltså en början på något. För storskalig produktion av mikroalger krävs utveckling av energieffektiva odlingssystem för utomhusbruk. Dit har man inte kommit än, men är på ge.

Solbränsle – generation 4

Denna produkt ligger än mer i framkant och kan bli den verkliga revolutionen inom biobränsle och biomassa till produkter. Forskningsprojekt pågår bl.a. vid Uppsala universitet, ovan refererat program i Vetenskapens värld. Konceptet bygger på att solbränsle tillverkas med hjälp av solenergi och koldioxid från luften. För produktionen behövs grön massa där man i Uppsala-projektet använder sig av cyanobakterier. Cyanobakterier är det som i Östersjön och andra platser orsakar algblomning under sommartid. Råvaran finns i överflöd det som behövs är vidare forskning och kommersialiserad utveckling.

Framtiden med biobränsle och biomassa

Ovan referat om biobränsle och biomassa för bland annat plaster visar att de tekniska möjligheterna finns att utveckla en hållbar produktion av energi och produkter. Det som krävs är en tro på utvecklingen och en betydande styrning nationellt och internationellt. Lösningarna finns det är bara frågan om att vi måste snabba på utvecklingen.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.