Vad använder du miljövänlig eller miljöanpassad?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns ett antal begrepp som kommit till användning i miljösvängen och jag skall ge lite kommentarer till några. Du kanske inte håller med ge mig då en kommentar.

När vi talar om ämnet kan man i princip koppla begreppen lika väl till fysiska produkter som olika tjänster vilket är bredare men också i hög grad kan göras mer eller mindre bra ur ett miljöperspektiv. De begrepp jag tar upp är miljövänlig, miljöovänlig, miljöskadlig, miljöfarlig miljöanpassad och worryfree-orosfri.

I mitt yrkesliv liksom privat har begreppet miljövänlig dykt upp sedan lång tid tillbaka och tenden är att begreppet används allt mer. Fokus är för beskrivning av en produkt, men kan också förekomma kring tjänster eller beteende. Det man främst kan framhålla är att det inte existerar någon produkt som är miljövänlig. Alla produkter och tjänster medför en negativ miljöbelastning som på något sätt är negativt för miljön, alltså är miljövänlig klart missvisande och kan leda till helt felaktiga slutsatser om produkten eller tjänsten. Eventuellt kan det vara mer relevant med motsatsordet miljöovänlig i mer eller mindre utsträckning. Detta är dock inget jag sett särskilt ofta.

Begrepp som är lättare att associera rätt är miljöskadlig och miljöfarlig. Vanligen är detta då kopplat till vilken typ av negativ miljöbelastning det är fråga om t.ex. innehåll av en viss skadlig kemikalie som på olika sätt har negativ påverkan på människor eller miljön. Kopplat till ovanstående begrepp skulle man kunna använda miljöofarlig för en produkt som är bättre än en produkt där miljöhänsyn inte finns med i utvecklingen av produkten eller tjänsten

Betydande antal produkter av olika slag importeras. Det jag nyligen stött på för ett diskmedel importerat från Kanada är begreppet Worryfree, vilket kan översättas med ”orosfri”. Frågan är hur man skall uppfatta detta som seriös användare.

Det jag anser som mest adekvata begreppet är miljöanpassad som begrepp både för produkter och tjänster. Med miljöanpassad visar man på att produkten eller tjänsten är utvecklad eller framställd med viss miljöhänsyn även om den inte helt och hållet är fri från negativ miljöpåverkan. Det är ju som tidigare påpekats ingen verksamhet eller aktiviteter som sker utan viss negativ miljöpåverkan. Eller finns det?

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.