Klimatförändring genom Bilen, Biffen och Bostaden

Vi går in i ett nytt år som fortfarande präglas av nedstängning. Denna nedstängning har i hög grad visat sig har bromsat upp vår konsumtion. För miljön har detta medfört ett år av återhämtning.

Alla miljarders miljarder som satsats globalt går ut på att få hjulen att rulla igen. Allt löser sig när alla blir vaccinerade (läs västländer eftersom fattiga länder inte har samma konkurrensförmåga i denna vaccinjakt). Som framgår av mitt föregående blogginlägg ”Finns vaccin för klimatförändringar?”, så är det hög tid att tänka om i vår konsumtionshets och betänka vilka klimatavtryck detta ger. Det går helt enkelt inte att fortsätta med dagens konsumtion och den fortsatta ökningen av växthusutsläpp detta genererar.

I den så kallade kris vi befinner oss i skapas också möjligheter, se blogginlägget ”Kris skapar möjligheter” från 200414. Det som behövs nu är att vi inte bara går vidare som inget hänt. Signaler för detta finns till exempel med miljöinsatser via EU. Det som behövs är att vi i den rika världen måste inse att tillväxt inte är lösningen för framtiden.

För 15 år sedan kom utredningen ”Bilen, Biffen och Bostaden” som Stefan Edman ansvarade för. Avsikten med utredningen var att finna vägar för att skapa ett grönare Sverige. Insatsområdena ger en utmärkt bild av viktiga områden för klimatinsatser där vi var och en som individer kan ta till oss och agera utifrån. En kortare beskrivning ges i Naturskyddsföreningens artikel ”Smartare livsstil”.

Bilen, Biffen och Bostaden

Ett Gott Nytt År med önskemål om en grönare framtid!

Det här inlägget postades i Etik och moral, Globalt tänkande, Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.