Solvatten

Uppfinnaren av Solvatten Petra Wadström får priset som årets miljöhjälte.

Miljöfrågor har under senare år haft fokus på klimatfrågan och hur vi skall hantera denna för att klara en hållbar framtid. Det finns andra miljöfrågor som vi inte får glömma bort som den ohållbara hanteringen av kemikalier, problemen med att upprätthålla en fungerande biologisk mångfald och tillgången på rent vatten.

Tillgången på vatten och tillgången på rent vatten kan klart också kopplas till klimatfrågan. Detta synliggörs genom områden som idag drabbas av extrem torka där vattnet helt kan ta slut. Extremväder med orkaner kan också slå ut tillgången på rent vatten.

Rent vatten inte en självklarhet

UNICEF visar tydligt på de skillnader som finns i världen på tillgången till rent vatten och skiljelinjen går som i mycket annat mellan rika och fattiga. Rätten till rent vatten borde vara en självklarhet men så är inte fallet. Detta leder till stora globala hälsoproblem.

Statistik från UNICEF pekar på att 2 miljarder av världens befolkning saknar tillgång på rent vatten. Av denna befolkningsandel är det ca 160 miljoner som får hålla till godo med förorenat dricksvatten från dammar, floder och sjöar. Konsekvenserna med det orenade vattnet är att det skapar stor ohälsa för folk och då speciellt dödliga diarrésjukdomar som drabbar barn. Enligt UNICEF dör varje år cirka 488 000 barn under fem år i diarrésjukdomar.

Lösningar som ger alla, även världens fattiga befolkning, rent vatten är ett stort steg i att skapa en jämlikare värld. Viktigt i denna utveckling är att finna enkla och billiga metoder som alla kan använda. En av dessa tekniska lösningar är ”Solvatten” som är en genialt enkel produkt.

Solvatten – pris för årets miljöhjälte

Produkten Solvatten är framtagen av Petra Wadström. För denna vattenreningsprodukt får hon nu i december priset som årets miljöhjälte. Produkten är tekniskt enkel, men mycket smart. Som allt utvecklingsarbete ligger det dock mycket arbete bakom som startade med en idé för 20 år sedan. Produkten finns idag i 40 länder och används dagligen av 400 000, se artikel.

Ett förorenat vatten fylls på i behållaren och läggs sedan upp i solen och resultatet blir att man nu får tillgång till ett rent vatten som inte ger diarréer eller andra vattenrelaterade sjukdomar.

Solvatten med de två delarna som vänds mot solen för att producera rent vatten, Foto Carolina Byrma

Solvatten i Senegal

Som framgår ovan är Solvatten tillgänglig i ett 40 tal länder och då främst i Afrika och delar av Asien. I januari besökte jag södra Senegal och gjorde en båtutflykt i mangroveträsket. Med den blå pirogen, bilden nedan, landsteg jag på en liten ö i mangrove-området i byn med namnet Boune. Byn bestående av enklare lerhus med ett 100-tal invånare lever främst på fiske. I byns café-hus användes den svenska produkten, placerad i fönsternischen. En utmärkt vattenrening för detta bycafé.

På väg i mangroveträsket mot Boune
Solvatten-behållare i by-caféet på Boune

Dela gärna inlägget vidare.

Det här inlägget postades i Ekodesign, Etik och moral, Globalt tänkande, Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.