Det krävs mer för klimatet!

I en rad blogginlägg har jag presenterat fakta kring vår klimatkris orsakad av vår överkonsumtion. Denna sommar visar att extremväder fortsätter och ökar världen över. Väldigt lite pekar på att detta är livets gång och bara naturliga företeelser.

Skogsbrand västra USA Foto: NOAH Berger/AP

Vi har inte bara katastrofala skogsbränder i Australien och USA utan också i Sydeuropa. Rapporterna från dessa bränder ger en skrämmande syn, se SVT Nyheter – Här brinner det i världen. Det är inte bara bränder som ingår i dagens extremvärden. I sommar har vi på nära håll också haft överraskande översvämningar. Detta har också letat sig fram till oss i Sverige, men inget kan mäta sig med vad som hänt en kort bit ner i Mellaneuropa, med Belgien- Tyskland. Till detta kommer naturligtvis den tilltagande avsmältningen av inlandsisar, se artikel i Forskning & Framsteg – Glaciärerna smälter allt snabbare. Detta är några av de effekter vi ser utifrån den pågående negativa klimatförändringen.

Forsningsstatusen inom klimatfrågan

The Guardian har refererat en ny larmrapport om klimatet. Denna påtalar att effekten på klimatet mycket snart kommer att vara ”oåterkalleligt”. Vi närmar oss alltså ”the tipping point” då det inte går att vända tillbaka, se artikel i Aftonbladet – Forskarnas klimatlarm samt The Guardian – Critical measures of global heating reaching tipping point.

FNS klimatpanel (IPCC) har just publicerat sin rapport om ”Den naturvetenskapliga grunden” som ger en sammanställning av den vetenskapliga kunskapsnivån kring klimatmätningar i dagsläget. Rapporten baseras på över 14000 vetenskapliga artiklar. Underlaget i rapporten visar ett klart samband mellan de extremväder vi sett under senare år och klimatförändringarna. Kolla in SVT Nyheters utsändning av presskonferensen för rapporten och SMHIs rapportering av IPCC.

Vart är vi på väg

Ovanstående ger en klart negativ bild av vart vår värld är på väg. Med tidsperspektivet att vi måsta vänt den negativa utvecklingen innan 2050 så kan vi inte slå oss till ro. Vi måste som individer och samhälle agera samt utveckla teknik för att bromsa den negativa utvecklingen NU. Tidigare har jag påtalat vikten av vårt beteende med överkonsumtion av diverse prylar, men vi kan också med våra skapande hjärnor utveckla tekniska lösningar, se tidigare blogginlägg 210226 ”Uppfinningar för klimatet” och 210328 ”EU-tullar på koldioxidutsläpp”. Vi behöver mycket kreativitet för att klara det som i dagsläget syns som det oöverstigliga klimatproblemet, men det är fullt möjligt om vi som individer och samhället avstänger oss.

Dela gärna inlägget vidare!

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.