Insatser för klimatomställningen

I denna blogg om hållbar produktutveckling finns många inlägg som har koppling till klimatfrågan. Detta är naturligt eftersom klimatfrågan är av högst central betydelse för en hållbar samhällsutveckling. Arbetar vi inte för en omställning enligt de riktlinjer som FN:s klimatpanel påtalar, se föregående blogginlägg ”Det krävs mer för klimatet”, ja då får vi uppenbart leva med betydligt fler extremväder, kommande problem med stora strömmar av klimatflyktingar mm. Frågan är om det är detta vi skall överlämna till kommande generationer att försöka lösa.

På SVT:s kunskapskanal finns en serie program som tar upp klimatfrågan. Speciellt intressant med avseende på lösningar för en klimatomställning är programmet ” Ade och klimatpionjärerna ”, kolla in denna länk som är högst intressant att ta del av.

I programmet visas produktion av framtidens mat baserad på insekter. Nödvändigtvis behöver vi inte konsumera dessa i sin naturliga form utan konsumtionen kan ske bland annat i form av mjölprodukter och liknande. Denna form av matproduktion är bland annat motiverad utifrån behovet att minska klimatpåverkan från vår stora köttkonsumtion.

Insektsproduktion Källa: Kunskapskanalen SVT

Programmet tar upp en sent uppmärksammad källa för stora utsläpp av växthusgaser, vilket är våra utdikande våtmarker. Det visar sig att en återvattning av dessa våtmarker medför minskade utsläpp av växthusgaser som motsvarar hela vår personbilsflotta i Sverige, se utredningen ”Utsläpp av växthusgaser från torvmark”. Vi kan alltså på relativt enkelt sätt skapa en betydande potential av förbättring.

Solceller och vätgasproduktion har jag tidigare skrivit om i flera blogginlägg. Det sker en betydande utvecklingen på dessa två områden. I programmet visas en större villafastighet i Göteborg med installerade solceller. Elproduktionen går också till att lagra elenergin i form av vätgas som sedan kan återföras till elproduktion vid behov. Utvecklingen av energikoncept har skett av Hans Olof Nilsson som bor i huset, se energilösningen här. En intressant site för att följa utvecklingen inom solenergilösningar är på Solenerginyheter.

Solceller Källa: Kunskapskanalel SVT
Lagring av vätgas Källa: Kunskapskanalen SVT

Dela gärna blogginlägget vidare.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.