Energieffektiva lösningar

Föregående inlägg tar upp energilösningar för fordon och fastigheter. Detta är några av alla områden där nyheter med förnybara energilösningar introduceras i allt snabbare takt. Energifrågan är en central fråga i klimatomställningen. Detta kan enklast förklaras genom att alla aktiviteter vi utför i samhället och som individer kräver någon form av energitillförsel, vilket hittills huvudsakligen bestått av fossila källor. Energiförbrukning kan därför direkt likställas med en klimatpåverkan.

Nya energilösningar med förnybar el, vätgas och andra fossilfria lösningar medför inte att vi kan fortsätta som vanligt när dessa lösningar ligger på bordet. En nog så viktig aspekt för att skapa en hållbar energiförsörjning är att hushålla med våra resurser, dvs skapa så energieffektiva lösningar som möjligt. Detta ligger i linje med att lösa problemet vid källan, dvs hur vi konsumerar. Flera tidigare inlägg har behandlar vårt konsumtionsmönster i västvärlden, till exempel ” Dags för konsumtion med förnuft (20190731) och ”Klädindustrins miljöpåverkan” (20190909).

Omställningen till allt mer eldrift kräver att vi måste satsa mer på energieffektiva lösningar. Detta är idag ett stort forskningsfält liksom att det via stora som små företag lanserar en uppsjö av smarta lösningar på energieffektivitet.

En central myndighet inom energiområdet är Energimyndigheten. För några dagar sedan utlyste man det 6:e forskningsprogrammet ”Design för energieffektiv vardag”. I detta program kan man få stöd att utveckla produkter, lösningar och tjänster som kan bidra till ett hållbart samhälle.

Uthyrning av verktyg källa: SVID

Vid Svensk Industridesign (SVID) bedrivs diverse projekt med fokus på ”Design för energieffektiv vardag”, kolla in exempel på projekt. Artificiell intelligens (AI) och digitalisering i sin helhet ingår i stor omfattning som en ingrediens i olika energieffektiva lösningar. Ett av alla företag med lösningar inom webb- och mobilapplikation är Consupedia. De levererar hållbarhetsinformation om alla dagligvaror på marknaden där varje produkt värderas inom fem områden: miljö, rättvisa, hälsa, kvalitet och pris. Inom projekten som drivs av SVID finns ett projekt ”Re3 – Kollektivt engagemang för en cirkulär ekonomi”. Detta projekt arbetar med att skapa sociala nätverk i bostadsområden för att öka grannskapsidentitet, förtroende och trygghet. Genom en mobilapp vill man öka det lokala engagemanget och motivera i miljöfrågor genom kollektiva mål och belöningar. Ett annat projekt inom programmet är ett innovationsprojekt för fastighetsbranschen. Detta projekt testas hur fastigheter skall kunna utnyttjas bättre genom att vara kontor på dagtid och hotell på natten.

Energimyndigheten har även lösningar för energieffektivisering som vi alla han ta del av, kolla in ” Jag vill energieffektivisera hemma”.

Dela gärna vidare.

Det här inlägget postades i Ekodesign, Globalt tänkande, Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.