Hur mycket klimatkriser behövs?

Rubriken syftar på behovet av att faktiskt ta klimatförändringarna på allvar. Det gäller både den extrema värmen och störtfloder med regn. Vi ser resultatet av juli månad med nya rekord av värmeböljor över Europa.

SVT rapporterar om ett uttalande från FN-chefen Guterres ”Mänskligheten står inför ett kollektivt självmord men kan i stället välja kollektiv handling.” Hettan med efterföljande bränder rapporteras både från USA och Sydeuropa som återkommande sommarhändelser. Temperaturen är på sina håll uppe kring 50 grader. I Sverige har rapporterats 37 grader från Målilla i Småland. Andra platser har haft drygt 30 grader, som nordbor är det få som önskar sig denna temperaturnivå. Frågan är när vi når 40 grader, bara en tidsfråga.

Skogsbrand i Kalifornien Källa : Reuters/SVT

Brittiska ministrar har haft akutmöte kring hanteringen av julitemperatur på 40 grader. Detta är en temperaturnivå som tidigare inte inträffat i Storbritannien. En orsak till mötet var man kan förebygga för att folk inte skall dö av värmeslag. Temperaturerna i Portugal, Spanien och Frankrike har under juli orsakat flera tusen dödsfall med direkt koppling till värmen.

Europa har trots allt bra förutsättningar att hantera de effekter som klimatförändringarna innebär. Det är betydligt mer besvärligt för länder med lägre levnadsstandard i Afrika och delar av Asien. På både kort och lång sikt är vi i en situation att klimatflyktingar blir alltmer vanliga. FN rapporterade att 2021 tvingades 17 miljoner människor lämna sina hem pga klimatpåverkan och katastrofer typ översvämningar. UNHCR, flyktingorgan inom FN, beräknar att fram till 2050 kan klimatflyktingar uppgå till 250 miljoner.

Frågan är om vi skall acceptera denna utveckling av vår planet mot en situation med ständiga klimatkatastrofer och människor som måste bryta upp från sina hem.

På hemmaplan har SMHI gett signaler att vi måste driva en klimatanpassad stadsplanering. Detta är något som måste till i all stadsplanering framöver både vad gäller hantering av höga temperaturer och hur vi åtgärdar katastrofala skyfall. Detta är naturligtvis smådetaljer när vi diskutera det globala klimatet, men en viktig del av att beakta den lokala planeringen och förebygga i tid för svenska förhållanden.

Dela gärna inlägget vidare

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.