Dax för eluppror

Vad har hänt med elpriset

Det är väl ingen som missat att elpriserna rusat uppåt sedan hösten 2021. Myndigheter, politiska partier och företag påtalar att vi måste rusta oss för ytterligare prishöjningar på el. Kan man skylla detta på Putins krig i Ukraina? Ja till viss del, men absolut inte i sin helhet.

När det gäller elproduktionen har man i stora delar av Europa gjort sig beroende av gas som energikälla. Detta har varit en billig fossil energikälla som man i flera länder investerat sig fast i för en lång period framöver. Att som Tyskland gå från att slopa kärnkraften för att hoppa in i ett beroende av rysk gas visar sig ju vara ett ödesdigert feltramp. Satsningarna på alternativen med sol och vind har inte varit tillräckliga i något europeiskt land inklusive Sverige. Vi står inför ett reellt klimathot utan att ta det på allvar.

Det som är drivande i prissättningen på el i Sverige är framför allt den prissättningsmodell vi använder. Vi har anammat en europeisk modell som bygger på en gemensam marknadsplats inom Nord Pol. Här sätts elpriset utifrån den elleverantör som kan sälja den sista kilowattimman till den gemensamma korgen med energi för försäljning till elanvändare. Detta medför att det kan blir dyr gasel producerad i ett Baltiskt land, inte svensk vattenkraft- eller vindkraftel som sätter prisbilden. Kolla in Naturskyddsföreningens artikel om elpriser.

Nedanstående bild visar elpriser under de senaste åren (OBS exkl moms och påslag)) Här framgår klart att priset på el ökade före Putins krig i Ukraina.

Prisutvecklingen på elenergi Källa: Eon/elpriser

För svensk del har produktionen av el inte ökat i pris. Det har spårat ur pga att vi följer en prisbild som till stor del bygger på priset för gas. Situationen är den att vi som konsumenter både privata och företag har betalat runt 200 miljarder kronor mer det senaste året än vad vi borde göra. Detta är pengar som huvudsakligen har hamnat hos våra producenter av elenergi. Låter det rimligt att svenska producenter kan ta ut överpriser när elen kostar i princip lika mycket son 2020? Vad har regeringen gjort, jo subventionerat oss konsumenter för att sänka elkostnaderna, vilket naturligtvis generellt är vettigt då det kan slå hårt mot de höga elräkningarna. Subventionerna som regeringen och flera partier nu bjuder över varande med för att sänka våra elkostnader innebär att elproducenterna blir än mer rika.

Möjlig väg bort från elprischocken – Beken-modellen

Det känns som alla tar utvecklingen av elpriset som en naturlag utan att ifrågasätta den sneda prisbild mellan att producera el och att köpa el för användarna.

Ett antal ”energiexperter” har utarbetat en ny elprismodell för den svenska elmarknaden ”Beken-modellen. Avsikten med modellen är att dela upp elmarknaden på en svensk elmarknad för att tillfredsställa vårt svenska elbehov till ett rimligt pris samt en marknad för elexport. Elexporten skall tillåtas följa den befintliga elmarknadsmodellen medan den svenska elmarknaden skall ha Sverigepriser. Kolla in de två artiklarna om Beken-modellen – artikel SDS och ”Vi har lösningen på höga elpriser i våra händer”.

Finns intresse av att skapa Sverigepris för el

Som framgår av ovanstående artiklar har modellen med Sverigepris på el presenterats för flera partier. Intresset har varit svalt och de som nappat på synen med ett lägre pris på el för svensk konsumtion är bara Vänsterpartiet. Det är förbluffande att se att övriga partier inte anammat denna viktiga och möjligas prismodell då det bör vara en övergripande samhällsfråga bortom partipolitik.

Fler initiativ kring elprisfrågan

Inom EU börjar man fokusera på de höga elpriser som nu uppträder i hela Europa. Detta har gjort att EU-kommissionen via sin ordförande gjort ett utspel att elpriserna måste sänkas. Detta agerande går ut på att elpriset inte längre skall sättas utifrån den dyraste kraftkällan, dvs det som nu främst är gas. Förslag kommer att presenteras från EU-kommissionen inom de närmaste veckorna. Kolla in artikeln i SDS. Sett från en svensk horisont är detta ett utmärkt drag, frågan är varför man från svenskt håll inte reagerat tidigare.

Annat utspel som nyligen presenterats från den tyska regeringen är att det bör sättas en skatt på vinsterna som kraftbolagen får genom de höga elpriserna.

Vad händer med elpriset

Vi kan ju bara hoppas att et blir aktiviteter som med krafttag tar sig an den sneda elprissättningen. Överpriserna som bygger på en märklig prissättningsmodell där högsta priset är normgivande måste bort.

Det man inledningsvis kan hoppas på är ett agerande från EU-kommissionen. Modell med Sverigepris på el verkar inte få den genklang som behövs, vilket är frustrerande och omöjligt att förstå.

Är det ett allmänt svenskt eluppror som måste till?

Dela gärna inlägget vidare.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Dax för eluppror

  1. Mats Olofsson skriver:

    Instämmer att BEKEN modellen bör införas
    omedelbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.