Ur kriser föds möjligheter

Elpriset

I de flesta massmedier sprids att vi befinner oss i en energikris med rusande elpriser. Vi behöver inom ett antal år dubblera vår produktion av energi med tanke på allt som skall drivas fossilfritt framöver. Putins krig i Ukraina har drivit upp elpriset till nivåer som var otänkbara för ett år sedan. Mitt föregående blogginlägg 20220904 visar vad som hänt. Vi har sedan dess haft ett val i Sverige, EU-kommissionen har fört diskussion kring vad man kan göra. Lösning med olika subventioner och stödpaket att reducera elpriserna inför vintern diskuteras och en allmän propå har utgått från EU att alla länder måste börja spara el.

Som jag framhöll i mitt tidigare blogginlägg har Sverige inte brist på el utan vi har brister i distributionsnätet och vi exporterar el till kontinenten. Detta gör att elpriserna samordnas med andra länder till ett högre pris för alla svenskar. I det föregående blogginlägget beskrev jag Beken-modellen som bygger på ett pris för svensk användning och ett för exportmarknaden. Detta skulle ge ett klart lägre elpris än det vi haft sedan förra hösten.

Det ser alltså mörkt ut inför vintern. Men visst är det så att direktivet på att spara 5 procent på elförbrukningen inte är en omöjlighet för att åstadkomma vettiga elpriser. I Sydsverige räcker det just nu med att det blåser till några dagar för att elpriser skall störtdyka. Själv sitter vi med ett timavtal som idag är klart acceptabelt, bara de fasta avgifterna och maximalt 16 öre per kilowattimma. Det medförde att laddningen av bilen i natt och driften av diskmaskinen aldrig varit så billig som just nu.

Timpris via Tibber 20221007

En artikel i Aftonbladet påpekar att elkablarna för export till Polen och Danmark varit bortkopplade under den senaste veckan för underhåll. Detta medför att vi inte behöver betala det pris som brukaren i Polen behöver betala för vår el. Vi kan betala den verkliga kostnaden vad som gäller för produktion av el i Sverige.

Lösning för framtiden

En möjlig framtidsspaning kring energilösning till lågt pris presenterades under veckan i Lund av Jonas Birgersson. JB är känd från 1990-talet som internetpionjär. Nu presenterade JB en modell hur vi genom lokalt nätverk skall kunna genomföra en smart infrastrukturlösning för energianvändning.

Konceptet är att det finns ett överutbud på energi från fossilfria källor med fokus på vind och solenergi. Dagens situation med de långa tillståndsprövningarna för vindkraft kan lösas med att kommunen också får del av vinsten. Detta är något som redan praktiseras i Norge. Lokalt inom ett begränsat bostadsområde hanteras distribution och lagring av energi (lagring via batterier eller vätgas, se figuren.

Lokalt nätverk för elförsörjning med lokalt nätverk och lokal energilagring,
bild från föredrag av J Birgersson

Smarta lösningar från den digitala utvecklingen ger möjligheter att bygga nya tekniska lösningar som prismässigt är betydligt lägre än dagens distributionssystem av el. Kolla in artikeln från Warpnews ”All el du behöver för ett lågt, fast pris”. Om du är intresserad av det nya tänket kring energilösning följ då sajten warpnews.se/energisamhället.

Dela gärna inlägget vidare

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.