Möjligheter och svårigheter
Det föregående blogginlägget presenterade en vision för hur ett lokalt nätverk för energilösningar kan utformas. Den här typen av lösningar och idéer är viktiga tänka på när vi nu går mot en kommande vinter då vi får dra på oss tjocktröjan i stället för att skruva upp värmen. EU ställer krav på att hela Europa skall spara energi då många länder sitter i en fortsatt fälla av fossilbaserad energi (gas och olja).
En DN-artikel tar upp det faktum att klimatförändringarna är ett hot mot elförsörjningen, se artikel. Artikeln beskriver vad som händer för olika energislag baserat på de pågående klimatförändringarna. Man tar upp pluseffekter och minuseffekter för de olika energislagen. För kärnkraft har det redan i Frankrike varit krisläge när det gäller kylvattensystemet där kylvatten tas från flodvatten. Varmt klimat i Sverige påverkar också tillgången på kallt kylvatten, vilket DN-artikeln visar med temperaturen av kylvatten vid svenska kärnkraftverk.
Nya alternativa lösningar
Bland förnyelsebara energikällor finns inte bara vatten-, sol- och vindkraft. Vågkraft får inte glömmas bort som en betydelsefull energikälla som har framtiden för sig. I tidigare blogginlägg Energilösningar 20211126, finns vågkraft beskrivet genom företaget Corpower Ocean. Vågkraft finns sedan lång tid som tidvattenkraftverk i bl.a. Frankrike, men kan betraktas som en energikälla där det idag sker en snabb utveckling.
Hav utgör en stor källa för energi vilket gäller både tidvatten och vågenergi. Sverige ligger långt fram i utvecklingen av energi från havet. Lyssna på vetenskapsradion Klotet ”Havet – en källa till våg av ny energi”. Ett av de företag som testar teknik för vågkraft är Novi Ocean. Problemområde för utvecklingen av havsenergi är att tekniken måste klara stormvindar, vilket gör att det krävs omfattande tester. Klart är att vindenergi kommer att bidra som en väsentlig energikälla i omställningen till förnybara lösningar.
Framtidsenergi med fusionskrafthar diskuterats tidigare som en utopisk energikälla. Fusionsenergi innebär att atomer slås ihop till väteisotoper, det bildas inget farligt avfall och restprodukten är helium. Med kärnkraft däremot slår man sönder atomer av Uran-235 och det bildas radioaktivt och farligt avfall med stora problem för slutförvaring. Fusionsenergi kan skapa möjlighet till en ovärderlig framtida energikälla, men problemen är betydande och kräver omfattande utvecklingsarbete och stora ekonomiska resurser för att bli verklighet.
Aftonbladet har gjort ett reportage vid forskningsanläggningen Iter utanför Aix-en-Provence i Frankrike. Här satsas 220 miljarder euro på projektet att framställa en fullskalig fusionsanläggning. Avsikten är att skapa en anläggning som ger 10 gånger mer energi än den som stoppas in i anläggningen. Energin skall genereras i en reaktor där plasma i reaktorn skall värmas upp till 150 miljoner grader. Det är ett långsiktigt projekt som startade 2006 med förhoppning enligt IEA att 2050 vara en betydande producent av energi. Det är bara att hoppas att förväntningarna går i uppfyllelse. Men det löser dock inte dagens problem med den nu aktuella klimatpåverkan som måste lösas med andra energikällor.
Ny energipolitik
Vi har fått en ny regering som anför en omställning av energipolitiken. I Överenskommelse för Sverige, framgår följande på sida 12:
”Förutsättningarna för investeringar i kärnkraft ska stärkas genom särskilda statliga kreditgarantier uppgående till 400 miljarder kronor, med mer generösa villkor än dagens system. Avgränsningarna i dagens system med gröna kreditgarantier behöver ses över så att kreditgarantierna kan användas även för nybyggnation av kärnkraft. Nya regler ska införas som förhindrar att politiken godtyckligt stänger ner kärnkraftverk”….
Den nya politiken som nu skall gälla på energiområdet är att förnybar energi skall vara detsamma som fossilfri energi. På detta sätt inryms nu kärnkraften som en grön omställning av vår energipolitik. Vi skall alltså blunda för alla de miljöproblem som kärnkraften ger upphov till vid brytning av uran till slutförvar av utbränt kärnbränsle.
Det nya styret för Sverige ger nu grönt ljus för att satsa på ny kärnkraft. Industrins gröna omställning kan framöver komma att drivas med kärnkraft. Frågan är om detta är en gröna omställning?
Dela gärna inlägget vidare.
Spännande men samtidigt lite skrämmande. Hur kommer vi att reagera pm vi får tillgång till så mycket energi.