Inhemsk konstgödsel

Rysslands krig mot Ukraina har satt fokus på vår hantering av den internationella importen av konstgödsel. Detta har startat en ambition att producera inhemsk konstgödsel med egna råvaror.

Sverige har idag en högst begränsad egen produktion av konstgödsel. Vi är därför i hög grad beroende av import. Ryssland och Belarus har svarat för cirka 20 procent av den svenska importen vilken idag är strypt. Jordbruket är klart beroende av en fortsatt användning av konstgödsel. Detta även om vi har en alternativ linje med ekologiskt jordbruk som inte använder konstgödsel. Av konstgödselmedlen – kväve, fosfor och kalium – är kväve en betydande utsläppskälla för växthusgasen lustgas. Lustgas ger en växtgaseffekt som är cirka 300 gånger starkare än koldioxid. Produktionen av kvävegödsel svarar för ca 2 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Kolla in Naturskyddsföreningens artikel om konstgödsel och klimatpåverkan. Konstgödsel är därför ur ett miljöperspektiv intressant och betydelsefullt att finna alternativa sätt att producera och att utveckla i inhemsk produktion.

Kvävegödsling Källa: Natursidan.se

Olika initiativ finns för att framställa kvävegödsel som inte bygger på fossil energiproduktion. Detta är att använda kväve från luften och att använda vätgas som energikälla för att framställa ammoniak och konstgödsel. Vätgasen produceras med hjälp av sol alternativt vindkraft. Lantmännen samarbetar med det norska företaget Yara, som är världens största gödselföretag. De bygger en anläggning där vindenergi används från havsvindpark i Nordsjön. Man påtalar att ”utsläppen från själva gödselproduktionen minskar med 80 procent och för spannmålsodlingen som helhet med 20 procent”. Kolla in artikeln ”Nu kommer den fossilfria e-gödseln ska göra jordbruket klimatsmart”. En storskalig anläggning för produktion av ”grön ammoniak och konstgödsel” planeras i Norrbotten enligt Invest in Norrbotten. Investering på 1 miljard euro planeras av det spanska bolaget Grupo Fertiberia. Elektrolysanläggningen som skall vara klar 2026 skall bara använda vatten och luft som insatsvaror med elenergi från vindkraft och vattenkraft för framställning av vätgasen till elektrolysen. Vätgas.se presenterar ytterligare projekt med företagen Nel och Topsö som bygger anläggning för att producera grön ammoniak baserad på energi från vätgas.

De olika initiativen med alternativ fossilfri produktion av konstgödsel är drivna både utifrån ett miljöperspektiv och behovet av att vara oberoende av osäkra leverantörskällor och höga kostnader. Klart är att kriser av olika slag också skapar möjligheter.

Dela gärna inlägget vidare.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.