Palmolja = skogsskövling

Miljöfrågor som idag diskuteras utifrån matkonsumtion kopplas ihop med klimatpåverkan. Detta görs utifrån vår stora konsumtion av kött, i Sverige drygt 80 kg per invånare och år. Vid sidan av produktion av kött är palmolja, i ett globalt perspektiv, en av de större miljöbovarna inom matindustrin. Miljöpåverkan vid palmoljeproduktion är bland annat växthusgaser, regnskogsskövling och därmed hotet av utrotningen av djurarter.

Produktionen av palmolja

Bilden är från Riau i Sumatra, området som drabbats värst av den storskaliga palmoljeproduktionen.
Foto: cc Flickr Forst Defender

Större delen av produktion av palmolja, mer än 85 procent av världsproduktionen, sker i Sydostasien i Indonesien och Malaysia. Det är en produkt som odlas som monokulturväxt och kräver betydande kvantiteter växtskyddsmedel i det varma klimatet. Produktionen förväntas fördubblas inom den närmaste 10 årsperioden. I dag uppgår produktionen till ca 70 miljoner ton per år.

Palmoljeodling innebär skövling av regnskogsområden. Detta är inte bara ett hot mot den ursprungsbefolkning som finns inom dessa områden utan en katastrof för hotade djurarter. Svedjebränningen av regnskog/tropikskog bidrar också till stora utsläpp av växthusgaser.

Varför palmolja

Intresset för odling av palmolja beror på att produkten är mer produktiv än oljeprodukter som sololja och raps. Detta medför att palmoljan är en billig produkt som är lönsam att investera i eftersom man inte i någon större utsträckning tar på sig de stora kostnaderna för den negativa miljöpåverkan som uppstår.

Var används palmoljan

Den billiga palmoljan används som råvara i livsmedel, kosmetika och till biobränslen. I livsmedel används palmolja som vegetabilisk matolja och ingår som ingrediens i friterade produkter, margarin, kakor , chokad och mycket annat. Palmolja ingår också i kosmetiska produkter vi dagligen omger oss med som till exempel i tvål, smink tvättmedel mm. Drivmedel i form av råvara till biodiesel är också ett produktområde som utvecklas starkt, men där olika restriktioner nu börjar ställas.

Överlevnad för orangutanger

Orangutangerna är en av hotade djurarter på grund av skogsskövlingen. De undanträngs till isolerade levnadsmiljöer med stora problem för sin överlevnad. På Borneo har orangutangerna enligt WWF minskat med 30 % under den senaste 15 åren. Med en ytterligare fördubbling av produktionen av palmolja under den kommande 10-årsperioden kommer ökad skogsskövling innebära en ännu mer hotad tillvaro för orangutangerna.

Källa/foto: Save the Orangutan

Vad kan vi göra

Som en första insats bör vi som upplysta konsumenter hålla koll på vilka produkter vi använder som innehåller palmolja. Vi kan som konsumenter ställa frågor till inköpsstället om produkten innehåller palmolja och avstå från denna typ av produkter och välja alternativ.

Som konsument kan man också ställa krav att det skall vara produkter innehållande certifierad palmolja RSPO-märkt. Detta även om det finns vissa briser med den certifiering som finns.

Det finns ett nytt EU-direktiv som kräver att innehåll av palmolja skall vara deklarerat på konsumentprodukter. Detta medför att man aktivt kan välja bort den här typen av produkter.

Som konsument kan man aktivt stödja organisationer som arbetar med att påverka myndigheter i producentländerna. En sådan organisation är Save the Orangutan.

Länkar till ovanstående text

Sveriges Natur

Värdsnaturfonden

Save the Orangutan

SVT nyheter

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.