Plast men inte plast

Miljökrav och opinion har bidragit till utveckling av kreativa idéer och skapande av alternativa produkter. Denna utveckling är speciellt angelägen för plast för engångsanvändning. Ett sådant utvecklingsprojekt är en ny produkt som består av avfallsmaterial från fiskeindustrin. Materialet MarinaTex är utvecklat av Lucy Hughes som med sitt miljöengagemang skapat en lösning med miljösmart design. Hennes produkt har också blivit vinnare av James Dyson Aword vid Sussex University.

Bild: MarinaTex

Produkten är tillverkad av avfallsmaterial från fiskeindustrin bestående av fiskskal och ett bindemedel med alger. Produkten är genomskinlig som en plastfilm och starkare än mjuk polyetenplast (LDPE) i samma tjocklek. Den utgör därmed en perfekt ersättning för all den fossilbaserade plastfilmen som används som förpackningsmaterial, men som också kan användas som ersättning till andra plastförpackningar.

Tyvärr är steget från prototyptillverkning till massproduktion en process som kan ta tid. Produkten kommer med stor sannolikhet att bli en framgång med de krav som i dag ställs att vi kraftigt måste minska på vår konsumtion av plast och andra fossila produkter.

I tidigare blogginlägg finns beskrivning av andra miljösmarta alternativ till plastmaterial men också en ingående beskrivning av miljöproblem som plastmaterial bidra – ”Plaståtervinning med fördröjning”- 191011, ” Dags för plastskam”- 191005, ”Från billiga grönsaker till plastberg”- 190122.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.