Uppfinningar för klimatet

Svenska Dagbladet SvD har i artikel presenterat åtta uppfinningar som kan rädda klimatet. Dessa uppfinningar är på olika sätt spektakulära men naturligtvis möjliga i receptboken av alla projekt inom green engineering. Dessa åtta uppfinningar från SvD refereras och kommenteras nedan.

Koldioxid-dammsugare

Företag har utvecklat dessa s.k. ”koldioxid-dammsugare” för att suga upp koldioxid från luften. Avsikten är att sedan förvara eller omvandla koldioxiden. Förvaring kan ske t.ex. i saltgruvor eller under havsbotten. Omvandling av koldioxiden kan ske till fast kol, vilket forskas på vid RMIT University. Tekniken med dessa koldioxid-dammsugare är inga snabba lösningar och är  definitivt kostbara tekniker.

Storskaliga luftrenare

En holländsk uppfinnare har konstruerat gigantisk luftrenare. Anläggningarna är 7 meter höga och skall rena förorenad luft. Avsikten är att minska dödlighet i luftföroreningar och har idag installerats i Holland, Polen Kina och några fler länder. En bra åtgärd i luftförorenande miljöer, men tyvärr inget som löser problemen för luftutsläpp. Källorna för utsläppen åtgärdas inte, s.k. end of pipe.

Havskylare

Världshaven absorberar en stor del av värmen från växthusgaser vilket gör haven varmare. Störningseffekten blir uppenbar för fiskarnas fortplantning och ger betydande påverkan på världens korallrev. I Australien har man funnit på en metod för att kyla ned havet vid Stora Barriärrevet. Detta sker med att spraya stora kvantiteter saltpartiklar över korallrev. På detta sätt kan solljus reflekteras så att det uppvärmningen av vattnet kring korallrev begränsas. Tekniken kan få betydelse för att skydda öriken i Stillahavsområdet.

Trädplanterande drönare

Stor betydelse för att minska effekten av växthusgaser är att planera mer skog som fångar upp koldioxid. Företag i England har kommit på att man från drönare kan sprida trädfrön i stora kvantiteter i områden som är otillgängliga och svåra att plantera för mänsklig hand. Tekniken är klart arbetsbesparande och sannolikt billig lösning för ett specifikt problem.

Metan-spionerande satelliter

Elon Musk har också kommit med ett bidrag via företaget Space X att skjuta upp en satellit som skall spåra läckor av metan. Första satelliten är planerad för uppskjutning hösten 2022. Vi har redan ett antal satelliter som gör miljöobservationer från rymden, men visst är det betydelsefullt att möte metanläckage.

Teknik att blockera solen

Vid Harvard har forskare studerat möjligheten att skicka upp partiklar i luften som blockerar solen (Solar Engineering Research Program). Parallell kan dras till tidigare experiment med att framkalla regn genom spridning av silverjoner. Den här typen av manipulation av vår luft kan vara svårt att kontrollera följderna av, så det behövs långa studier om man skall få hållbara lösningar.

Innovativ matåtervinning

Vi slänger cirka en tredjedel av den mat som produceras i världen. Resultatet av detta är att det samtidigt genereras stora utsläpp av koldioxid. Nu lanseras teknik för att förvandla matrester till biogas direkt i hemmiljön (Cornell Univesity och Home Biogas Systems). Inom området finns också redan diverse andra tekniklösningar för att vid källan hantera matrester, men visst biogasproduktion på hushållsnivå är klart intressant.

Smart kött

Köttproduktion har länge diskuterats som en betydande källa för utsläpp av växthusgaser. Företag som Beyond Meat, stöttat av Bill Gates, har tagit fram vegetariskt kött som efterliknar vanligt kött. Ett annat företag Redefine Meat har 3D-printat vegetarisk biff som skall kännas som en riktig biff i munnen. Det är sannolikt relevant att ställa frågan om det behövs vegetarisk biff som ser ut som en vanlig biff. Lösningen borde vara att producera vegetarisk mat som har en självständig profil och inte är en efterapning av kött.

………………………………………………………………

De olika uppfinningarna som refereras i SvD och ovan med kommentarer kan och bör ses med befogad kritik och uppmaning till granskning. Döm själv vad du tycker och kommentera gärna i bloggkommentarer.

Fossilfri produktion har äntligen fått en allt större uppmärksamhet inom svensk industri. Detta medför att finanssektorn och företagsvärlden nu vill vara med och konkurrera och skapa hållbara satsningar. Två branscher som har stor betydelse i omställningen är stålindustrin och betongindustrin.

Inom stålindustrin står nu SSAB i Luleå för en omställning till fossilfri stålproduktion med hjälp av vätgas i stället för kol och koks. Idag är SSAB landets största enskilda utsläppskälla av koldioxid. Den nya tekniken kommer med stor säkerhet också bli en betydande tekniklösning för export.

Betongindustrin hör till en annan stor klimatbelastning när det gäller tillverkningen av betong. Ny teknik för att byggsektorn med hjälp av grön och klimatsmart betong kan sänka sitt stora negativa klimatavtryck. Utvecklingsarbetet med att ta fram en mer miljöanpassad betong medför att företag som Skanska inom några år kan erbjuda kunder betong som har upp till 50 procent lägre klimatpåverkan än dagens produkter.

Exemplen med stål- och betongindustrin är handfasta tekniklösningar där ekonomi och tekniska lösningar är möjliga idag och kommer att ge betydande avtryck med minskade klimatutsläpp. Välfungerande insatser krävs nu och samtidigt bör de ge effekter idag och inte i morgon då tiden är knapp för att ändra utvecklingen rätt.

Dela gärna inlägget vidare.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.