Less is more

Begreppet ”Less i more” kom jag först i kontakt med tidigt 1990-tal när jag jobbade med förebyggande miljöskyddsteknik. Begreppet användes av ett antal amerikanska storföretag när de ville visa på sina miljösatsningar. Begreppet är fortfarande still going strong och har kommit till användning i många sammanhang. Vill man göra en översättning av ”Less is more” så är det något i stil med ”Mindre är mer”, vilket bör uppfattas som klart gångbart i den konsumtionsvärld vi lever i.

De flesta håller på att avsluta sin julhandel inför den svenska julhelgen. Julrapport 2021 från Svensk Handel rapporterar följande;

”Svenska konsumenter väntas i år handla julklappar för 21 miljarder kronor. Det motsvarar omkring 3150 kronor per person som köper julklappar. Den totala julklappsbudgeten är därmed oförändrad från förra året, och indikerar att hushållen är något avvaktande i sina inköpsplaner. Julklappshandeln på nätet fortsätter att växa. Nästan hälften, 47 procent, av konsumenterna väntas köpa majoriteten av sina julklappar på nätet. Sex av tio köper någon julklapp på nätet och en av sex köper någon julklapp från utländsk hemsida.”

Tyvärr är inte julklappsköpen jämnt fördelade över alla hushåll i landet, vissa köper betydligt mer än andra och vissa har inte råd att köpa några kappar alls.

Detta leder in på att de flesta av oss, inklusive mig själv, har svårt att tänka minimalistiskt. Vad är det jag verkligen behöver för att klara mig själv och min familj. Behövs alla dessa grejer vi omger oss av. Kanske skulle man kunna jobba lite mindre och oroa sig mindre för ekonomin om man begränsade sin konsumtion och tänk vad vi skulle kunna spara av vår natur och miljö. Men skulle vårt konsumtionsdrivande samhälle klara av sådana neddragningar?

Tankarna leder in på ett intressant område med människor som tar detta till sig utifrån hur man kan bo. Jag tänker här på boendet i ”tiny house” eller ”compact living”.

Tiny house

Tiny house – minihus

Tiny house eller minihus har sitt ursprung och inspirationskälla från USA under 1990-talet. Det gäller hus som ofta står på hjul med en yta mellan 10-30 kvadratmeter. Husen är byggda för att klara alla funktioner för ett fungerande boende, men på en ytterst begränsad yta. Idag är det ingen stor marknad i Sverige för dessa minibostäder, men det är sannolikt ett ökat intresse med tanke på våra bostadspriser och möjligheterna att på mindre yta skapa en miljöbalanserad livsstil fri från prylar på hög.

Exempel på tiny house och prova på boende

Önskar man ett minimalistiskt levende så är minihusen en god början. Det finns flera företag som gett sig på denna husbyggnadskonst, som klart skiljer sig från byggbolag som Skanska, NCC och JM i konsten att bygga. Bygga ett minihus själv är också ett sätt att lära sig planera för ett annorlunda boende. Exempel på företag som bygger minihus är Treesign – Tiny Homes of Sweden.

Två före detta stadsmänniskor byggde sitt eget hus på 16 kvadratmeter. Kolla in deras drömhus och se vad dom får plats med.

Känns det spännande med ett compact living i denna form och möjligheten att njuta av naturmiljö så kan man boka in sig och bo några nätter, kolla in på Inforest.

Det är en stor omställning att göra en så stort förändring som det innebär med att byta till en boendemiljö som tiny house innebär. Prova på är dock ett sett som kan se ett frö i dessa konsumtionstiden med jul och nyårshelger. Innan man funderar för egen del att skaffa en sådan här bostad är det också viktigt att se på regelverket. Regelverket kan man kolla in på ”Tiny house i Sverige – Regler för hus på hjul!”.

Jag får passa på att önska alla en riktig God Jul och Ett Gott Nytt År.

Det här inlägget postades i Ekodesign, Ekonomi, Globalt tänkande, Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.