Energiproduktion utan kärnkraft

Mitt föregående inlägg ”Ny Kärnkraft? Visade sig på Facebook ge omfattande reaktioner med över 450 likes och över 60 kommentarer. I kommentarsfälten fanns reaktioner från förespråkare för att använda kärnkraft som en ”fossilfri” energikälla. Men det var framförallt mycket reaktioner på att kärnkraften inte är ett hållbart alternativ inför den klimatomställning som vi nu måste öka takten i.

Förnybart

Vi kan konstatera att minikärnkraftverk som förespråkas av regeringspartier inte är en lösning som ger oss möjlighet att klara av den snabba nedtrappning som krävs av våra koldioxidutsläpp. Först och främst är tekniken inte utvecklad och därutöver har vi alla de miljöproblem som är förknippade med kärnkraften ”från vaggan till graven”.

Energiforskare I Lund påtalar att om vi få ner elpriserna och samtidigt ha fokus på att i nutid reducera våra utsläpp av växthusgaser så är det havsbaserad vindkraft och solel som vi måste investera i. Europa i övrigt gör detta i stor skala och med de regeringsbeslut vi nu fått kan det bli klart problematiskt med denna strategi för energiproduktion.

Ett problem som finns på flera håll när det gäller vindkraftselen är att tillståndsprocessen är mycket lång upp till 6-7 år. En faktor i detta är att kommuner och allmänhet kommer in i processen i ett sent skede. Detta kan förändras och det bör skapas ett ”win-win intresse” för alla parter så att en del av vinsten i elproduktionen stannar i kommunen, se vidare tidigare inlägg ”Ur kris föds möjligheter” och ”Nya energilösningar”.

När det gäller energipolitik är det av stor betydelse att man har en långsiktig planering. För några år sedan var alla partiet överens om att satsningen skulle vara på förnyelsebara energikällor (förutom ett parti). Energipolitik är inget som man snabbt gör tvärvändningar på eftersom alla som satsar på området måste ha en långsiktig planeringshorisont. Vi kan bara ta exemplet med utbyggnaden av den gröna industrin i de norrländska länen.

EU:s klimatmål

EU har ett ambitiöst program med klimatmål för att minska utsläpp i regionen med 55 procent till 2030. För att nå detta och klimatneutralitet till 2050 arbetar man med ny lagstiftning, vilket alla EU-länder skall följa.

Det är ett antal områden som är målsatta för utsläppsminskningar detta gäller till exempel

– Transporter av olika slag som vägtransporter, sjöfart och luftfart

– Förnybar energi med att minst 40 procent ska bestå av förnybara energikällor 2030- – –

– Satsningar på bättre energieffektivitet

– Ökade krav på grönt byggande inom EU

– Översyn av beskattning av energiprodukter och elektricitet.

För mer underlag kolla in Europeiska rådets hemsida om den gröna given.

Skall vi med nuvarande klimat- och miljöpolitik svara upp till ambitionen som finns på EU-nivå så behöver den aktuella inriktningen för vår miljöpolitik göra en u-sväng.

Vad ingår i 55% paketet? Källa Europeiska Rådets hemsida

FN-konferensen COP 27

FN:s klimatmöte i Egypten är nu avslutat. För dessa internationella sammankomster ställs ofta höga förväntningar. Detta är också motiverat med tanke på behovet att det krävs kraftfulla åtgärder på klimatområdet. Behovet av att de rika länderna står för sina kostnader har ett klart fokus på konferensen. I vetenskapsradion Klotets reportage framgår vad som avhandlades på konferensen.

Konferensen gick på övertid då man inte kunde presentera något fungerande slutdokument. I detta skede räddades klimatmötet genom att man till slut kom fram till att enas om en klimatfond för att kompensera de fattigaste länderna som också är de som är mest utsatta för klimatförändringar med översvämningar och torka. I artikel i Göteborgsposten uttalar sig Mikael Karlsson, miljöforskare, kring det skrala resultatet från konferensen. Han framhåller också att det är första tillfället som Sverige uppfattas som bromskloss för en aktiv miljöpolitik. SVT:s korrespondent vid konferensen framhåller att resultatet blev ”Ingen lösning på grundproblemet – jordens uppvärmning”, kolla in programmet på SVT-nyheter.

Med avseende på de internationella och globala klimatproblem som radas upp framför oss så är frågan skall vi blunda och gå vidare eller skall vi vara drivande för en förändring?

Dela gärna länken vidare.

Det här inlägget postades i Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.