Jag har tidigare i bloggen framfört betänkligheter mot begreppet miljövänligt. Begreppet förekommer allmänt så fort man i media vill visa att något har en bättre miljöprofil än en tidigare version av produkten eller tjänsten. Verkligheten är den att inget existerar som är miljövänligt, alla aktiviteter vad det än är medför en mer eller mindre negativ miljöpåverkan på vår planet.
Detta medför att en produkt eller tjänst kan vara mer eller mindre miljöanpassad däremot inte miljövänlig. Därmed finns det en logik att bredda konceptet att diskutera hållbarhet. Detta är ett begrepp som fått stor genomslagskraft i miljöarbetet då det har en bredare funktion. Koppling finns till de tre dimensionerna för hållbarhet – miljömässigt-, socialt- och ekonomiskt hållbart.
Som samhällsmedborgare är det inte alltid enkelt att förhålla sig till ”Hållbarhet”. Tolkningen av begreppet kan ofta missbrukas och vara svårt att definiera. Detta leder till att det existerar många myter om hållbarhet.
Vill man verkligen fördjupa sig i området kan det vara lämpligt att läsa ”50 myter om hållbarhet ” (publicerad 2018)
De största hållbarhetsmyterna är att återvinning är en bluff och att vi måste sluta flyga. När det gäller återvinning så gör det nytta och generellt fungerar det, vilket är bra för klimatet och för vår miljö. Det som dock är en form av misslyckande är att dagens plaståtervinning är otillfredsställande låg. För flyget är det främst att det åtnjuter stora subventioner och är för billigt i förhållande till andra transportslag. Med kraftfulla krav mot flyget och rätt pris på klimatutsläppen finns också tekniska lösningar för mer miljöanpassat flyg.
Vill du ha en enklare väg att till förståelse kring hållbarhetsmyter, kolla in programmen från Ekonomikanalen från 2020. Här får man koll på hur hållbarhetsmyter uppstår och vilka effekter de kan ha. Olof Gränström som varit med och gjort undersökningarna av hållbarhetsmyter och framhåller att ”vi som individer har svårt att förstå stora makrofrågor och att det är en orsak till att myter kring hållbarhet sprids”…. ”Vi går på vår egen erfarenhet: vad vi sett, hört och vad någon har berättat för oss. Och det är inte alltid rätt”.
Följ programserien från EFN Ekonomikanalen;
Därför sprids hållbarhetsmyterna
Hållbart sparande bättre än du tror
Undersökningarna kring myter om hållbarhet visar att bristen på att förstå makroperspektiv gör vi ofta gissar oss fram via egna erfarenheter. Det är viktigt att tillämpa ett analytiskt och reflekterande tänkande. Olof Gränströms analys för att undvika myter är att erkänna att man inte känner till allt och att sluta gissa. Detta medför att det är viktigt att sakta ner och tänka efter innan man fastnar och gissar sig fram.
I flera tidigare inlägg har jag skrivit om kläder-mode och om hantering av våra skogar. Här kommer avslutningsvis några refererar till myter kring detta.